Hyppää sisältöön

Kansallisoopperan ja Lotilan kuudesluokkalaisten ainutkertainen koululaisooppera marraskuussa

Lahdessa on mahdollisuus kokea harvinainen taidemuoto, ooppera, kun Kansallisoopperan ja Lotilan kuudesluokkalaisten yhteistuotanto Lähde saa Lahden ensi-iltansa 14. marraskuuta. Lavalle astuvat oopperan ammattilaiset yhdessä oppilaiden kanssa.

Sari Kaasisen säveltämä ja Juhani Koiviston kirjoittama Lähde esitetään Lahdessa yleisölle vain kerran, klo 18.00 Lotilan koulun juhlasalissa. Kansallisoopperasta mukana ovat oopperan solistit sopraano Johanna Isokoski, mezzosopraano Ann-Marie Heino ja baritoni Riku Pelo sekä kapellimestari ja kanteleensoittaja Senni Eskelinen ja lyömäsoittimissa Mongo Aaltonen. Ohjauksesta vastaa Ann-Mari Ohtamaa.

Lahden esitys on osa Kansallisoopperan syksyn 2022 Koululaisooppera-kiertuetta, johon Lotilan koulun 6c- ja 6d -luokat on valittu mukaan. Oppilaat ovat tänä syksynä harjoitelleet ahkerasti musiikinopettaja Camilla Sundbergin johdolla.
– Projekti on oppilaille ainutlaatuinen, kehittävä ja mieleenpainuva, kun he pääsevät työskentelemään ammattilaisten kanssa ja tutustuvat oopperaan taidemuotona. Lähde-oopperassa yhdistetään hienosti erilaisia musiikkityylejä tangosta kalevalaiseen runonlaulantaan, toteaa Sundberg.

– Oppilaille oopperan tekeminen on ollut kokonaisvaltainen kokemus, Sundberg jatkaa.
– Syksyllä harjoittelun ohessa on syvennetty oopperan ympäristölähtöiseen sanomaan, tehty julisteita kuvaamataidon tunneilla sekä kirjoitettu blogiteksti harjoituksista. Lisäksi oppilaat ovat tutustuneet tapahtumatuotantoon, suunnitelleet ja ideoineet esityksen viestintää ja markkinointia.

– Painotettua musiikkia opettavalle koululle tällainen projekti istuu täydellisesti. On arvokasta, että mukana on painotetun musiikin oppilaita ja myös muita kuudesluokkalaisia. Oppilaiden monenlaisia vahvuuksia pääsevät seuraamaan koulun kaikki oppilaat päivällä kenraaliharjoituksissa sekä iltaesityksen yleisö, toteaa Lotilan koulun rehtori Mia Kiiski.
– Kulttuuri ja musiikki luovat tutkitusti hyvinvointia, joten projekti istuu myös kaupungin perusopetuksen yhteisen monialaisen oppimiskokonaisuuden teemaan, mikä tänä vuonna on hyvinvoiva lapsi ja nuori.

Oopperan iltanäytöksen lipputulot ja esityspäivän kahvion tuotot ohjataan 6c- ja 6d-luokkien leirikoulutoimintaan.

Lisätiedot

Lotilan koulu
musiikinopettaja Camilla Sundberg, 044 482 0957, camilla.sundberg@edu.lahti.fi
rehtori Mia Kiiski, 050 387 9754

LÄHDE-koululaisooppera
14.11.2022 klo 18.00, Lotilan koulu, Vuoksenkatu 9, 15100 Lahti.
Esityksen kesto noin 45 minuuttia.

LIPUT
Aikuiset 15 €
Lapset (6 – 17v) 10 €
Alle 6v. ilmainen sisäänpääsy.

Liput verkkokaupasta: https://visitlahti.fi/lahde/ 
Lippujen ennakkomyynti Lotilan koulun aulassa: 7.–8.11. klo 8.00–10.00 ja esityspäivänä 14.11. klo 15.00–18.00 (Käteinen/Mobilepay)
Lippuvaraukset (lunastus ennakkomyynnistä tai esityspäivänä): lahdeooppera.lotila@gmail.com 
Oopperan Facebook tapahtuma: https://fb.me/e/54QUR5tEJ