Hyppää sisältöön

Kärpäsen ja Lähteen kouluissa korona-altistuneita karanteeniin

Kahdessa koulussa altistuneita on yhteensä 90. Karanteeniin on siirrytty terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä keskiviikosta 25.11.

Kärpäsen ja Lähteen kouluissa kummassakin on todettu koronatartunta yhdellä oppilaalla. Kärpäsen koulussa altistuneita on 44 ja Lähteen koulussa 46.

Oppilaita ja henkilöstöön kuuluvia on siirtynyt etätyöskentelyyn ja karanteeniin korona-altistumisen takia keskiviikosta 25.11.

Poikkeuksellinen työskentely järjestetään terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä. Hyvinvointiyhtymä on kartoittanut altistuneet ja pyrkii tavoittamaan heidät kaikki mahdollisimman pian. Koulusta on oltu yhteydessä kaikkien altistuneiden oppilaiden huoltajiin.

10 vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Hyvinvointiyhtymän tartuntataudeista vastaava määrää karanteenin altistumistietojen pohjalta, mikä kerrotaan karanteeniin jäävälle sekä puhelimitse että kirjallisesti. Päätöksessä on karanteenin päättymispäivä.

Karanteeniajan etäopiskeluohjeita lähetetään oppilaille ja huoltajille Wilma-palvelun kautta tai muulla koulun sopimalla tavalla.

Molemmat peruskoulut ovat 1. – 9. luokkien yhtenäiskouluja. Kärpäsen koulussa oppilaita on lähes 600 ja opetushenkilöstöä 65.

Lähteen koulussa oppilaita on 900, henkilöstöä 100. Lähteen koulu toimii uusissa monitoimitalo Lähteen tiloissa, ja kouluun kuuluu myös Liipolan toimipiste, joka sijaitsee monitoimitalo Onnissa.

Altistumisesta ja karanteenista

Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti koulussa ei aiheuta toimenpiteitä. Hyvinvointiyhtymän infektioyksikkö arvioi altistumisen.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Karanteeniin asetettuja pyydetään tutustumaan THL:n ohjeisiin, mitä karanteeni tarkoittaa.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
Kärpäsen koulun rehtori Ari Pippuri, p. 050 559 7847
Lähteen koulun rehtori Esko Taipale, p. 050 559 7807
vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, p. 044 716 1328

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä,
infektiolääkäri ville.lehtinen@phhyky.fi
tartuntatautilääkäri jukka.majuri@phhyky.fi