Hyppää sisältöön

Kärpäsen ja Mukkulan kouluista oppilaita ja henkilökuntaa etäopiskeluun ja karanteeniin

Kärpäsen ja Mukkulan kouluista oppilaita ja henkilökuntaa asetetaan karanteeniin. He siirtyvät etäopiskeluun juuri syysloman kynnyksellä. Lisäksi Mukkulan koulussa perjantaipäiväksi 16.10. siirtyy etäopiskeluun iso määrä oppilaita, joita altistuminen ei koske. Järjestelyllä turvataan koulupäivän järjestäminen, koska osa henkilökunnasta on asetettu karanteeniin.  

Kärpäsen koulussa koronatartunta on todettu yhdellä oppilaalla ja Mukkulan koulussa kahdella eri ryhmän oppilaalla. Näiden oppilaiden ryhmät sekä lisäksi oppilaita eri ryhmistä ja koulujen henkilökuntaa asetetaan karanteeniin.

Lisäksi Mukkulan koulussa perjantaipäiväksi 16.10. siirtyy etäopiskeluun myös oppilasryhmiä, joita altistuminen ei koske. Etäopetuksella halutaan turvata koulupäivän käytännön järjestäminen, koska osa opettajista ja avustajista on karanteenissa altistumisen seurauksena. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Mukkulan koulusta etäopetuksessa perjantaina ovat kaikki 4.– 9. – luokkalaiset ja kaksi kolmasluokkalaisten ryhmää. Lähiopetusta järjestetään erityisen tuen ryhmille ja kaikille 1-2 luokkien oppilaille. Etäopetukseen siirtyville oppilaille ja huoltajille tiedotetaan asiasta Wilma-viestein tai puhelimitse.

Altistuneita on yhteensä 150, Kärpäsen koulussa 20 ja Mukkulan peruskoulussa 130.

Hyvinvointiyhtymä on kartoittanut altistuneet ja pyrkii tavoittamaan heidät kaikki mahdollisimman pian. Koulujen rehtorit ovat lähettäneet wilma-palvelun kautta viestin altistuneiden oppilaiden huoltajille.

Kärpäsen koulussa on aiemmin ollut etäopiskelussa ja karanteenissa oppilaita ja henkilökuntaa. Tässä tapauksessa on kuitenkin kysymys eri tartuntaketjusta.

Kärpäsen ja Mukkulan peruskoulut ovat 1. – 9. luokkien yhtenäiskouluja. Kärpäsessä oppilaita on lähes 600 ja opetushenkilöstöä 65. Mukkulassa oppilaita on reilut 800 ja opetushenkilöstöä 145.

10 vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Hyvinvointiyhtymän tartuntataudeista vastaava määrää karanteenin altistumistietojen pohjalta, mikä kerrotaan karanteeniin jäävälle sekä puhelimitse että kirjallisesti. Päätöksessä on karanteenin päättymispäivä.

Altistumisesta ja karanteenista

Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti koulussa ei aiheuta toimenpiteitä. Hyvinvointiyhtymän infektioyksikkö arvioi altistumisen.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
vastuualuejohtaja Lassi Kilponen, 044 716 1328

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä,
infektiolääkäri ville.lehtinen@phhyky.fi
tartuntatautilääkäri jukka.majuri@phhyky.fi