Hyppää sisältöön

Kaupungin tukitoimenpiteet yrityksille

Lahden kaupunki ja konserniyhtiöt tarjoavat useita erilaisia tukitoimenpiteitä alueen yrityksille poikkeustilanteessa.

Yrityspalvelusetelit

Lahden kaupunki myöntää yrityspalvelusetelin 50 lahtelaisyritykselle tänä keväänä. Myynnin ja markkinoinnin yrityspalvelusetelin koko vuoden määräraha, 200 000 euroa, kohdennetaan kevään hakuun. Setelin suuruus on 5 000 euroa ja omavastuu 1 000 euroa. Setelin hakuaika on 30.3.– 14.4.2020. Hakulomake aukeaa 30.3. LADEC verkkosivuille.

Lisäksi alle 10 henkeä työllistäviä yrityksiä tuetaan liiketoiminnan kehittämiseen tarkoitetulla yrityspalvelusetelillä. Tähän on varattu erillinen 50 000 euron määräraha muodossa. Seteli on suuruudeltaan 2500 euroa ja setelin saajan omavastuu 500 euroa. Yritys voi käyttää setelin esimerkiksi digitalisaatioon tai palvelumuotoiluun.

Helpotuksia vuokriin

Kaupunki ei peri matkailu-, ravintola-, kahvila- sekä tapahtuma-alalla toimivien yritysten sekä kioskien liike-, majoitus- ja toimitilavuokria huhti- ja toukokuulta. Päätös koskee Lahden kaupungin vuokralaisina toimivia yrityksiä. Mikäli yrityksen vuokra on vuosikohtainen, vähennetään ajanjaksoa vastaava osuus vuosivuokrasta. Lisäksi terassivuokrat puolitetaan vuoden 2021 loppuun saakka.

Poikkeusajan terassi-info

Kaupunki kannustaa ravintolayrittäjiä uusien terassialueiden etsimiseen ja laajentamiseen. Myös Parklet-tilaa on tarjolla. Kaupunki pyrkii saamaan päätöksiä nopealla aikataululla eteenpäin.

Terassien luvat ja ohjeet kesälle 2020 (pdf)

Muut toimenpiteet

Lahden kaupungin hankintaohjelmaa ei toistaiseksi noudateta, vaan välttämättömät hankinnat suoritetaan hankintalain mukaisesti, joka sallii nykyistä joustavammat menettelyt kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa. Palveluissa raja on 60 000 euroa ja rakennusurakoissa 150 000 euroa. Hankinnat kilpailutetaan sähköpostilla ja tarjouksia pyydetään erityisesti paikallisilta yrityksiltä.

Kaupunki nopeuttaa laskujen maksamista yrityksille ja lyhensi maksuehtoa 21 päivästä 14 päivään. Kaupungin saatavia ei siirretä perintään ainakaan ennen 13.4. Kaupunki myöntää laskuille tarvittaessa maksuaikaa ilman lisäkuluja.

Konserniyhtiöiden tukitoimenpiteet yrittäjille

Konserniyhtiöt ovat päättäneet yhtiökohtaisesti mm. maksuaikoihin sekä maksusuunnitelmiin liittyvistä helpotuksista. Asiakkaita pyydetään olemaan yhteydessä yhtiöiden asiakaspalveluun asioiden sopimiseksi.

Lahti Energia Oy

Asiakas voi siirtää eräpäivää 21 päivää (normaalisti 14 päivää) ja sopia 6 kuukauden maksusuunnitelmasta. Katkaisuvaroituksen saaneiden osalta maksusta voidaan neuvotella ja katkaisutoimenpiteiden täytäntöönpanoa viivästyttää.

Lahti Aqua Oy

Asiakas voi siirtää eräpäivää ja sopia 6 kuukauden maksusuunnitelmasta. Tältä ajalta ei kerry korkoa.

Spatium Oy

Alennukset vuokriin harkitaan tapauskohtaisesti ja maksuja on siirretty syksyyn. Uusiin perintätoimiin maksamattomien vuokrien osalta ei toistaiseksi ryhdytä.

Lahden Talot Oy

Yritysasiakkaiden vuokranmaksukykyä tuetaan tapauskohtaisesti esimerkiksi maksusuunnitelmien ja muiden tukitoimenpiteiden avulla.

Lahden Tiedepuisto Oy

Yritysasiakkaiden vuokranmaksukykyä tuetaan tapauskohtaisesti esimerkiksi maksusuunnitelmien ja muiden tukitoimenpiteiden avulla.

LADEC Lahden seudun kehitysyhtiö

LADEC tarjoaa yrityksille ja yrittäjille neuvontapalvelun, joka auttaa rahoituksen löytämisessä, työnantaja-asioissa, jaksamisessa sekä myynti-, markkinointi- ja digiasioissa.

LADEC asiantuntijat palvelevat numerossa 044 702 2700 ja chatissa arkisin 08.30-18.00.

Lue lisää

Lahti Region

Lahti Region viestii matkailualan yrittäjille tilanteen kehittymisestä ja erityisesti matkailutoimialalle suunnatuista rahoitusmahdollisuuksista. Lisäksi matkailu- ja tapahtumayrittäjille suunnattujen markkinointi- ja myyntipakettien hintoja sopeutetaan ja maksuajoissa joustetaan.

Lisätietoja:

elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen, 044 018 7378