Hyppää sisältöön

Kaupungin ympäristötyö esillä Lahden tiedepäivässä

Kaupungin ympäristötyön uudet avaukset ja tulokset ovat esillä Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki -sessiossa Lahden tiedepäivässä 18. marraskuuta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Aika: 18. marraskuuta klo 10.05–12.05
Paikka: Niemen kampus, Mukkulankatu 19, Auditorio 2

Lahden tie Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021 alkoi aikanaan Vesijärven puhdistamisesta. Tätä päivää on henkilökohtainen päästökauppa ja tulevaisuutta hiilineutraali arki.

Lahti siis jatkaa pitkäjänteisestä ympäristötyötään Suomen johtavana ympäristökaupunkina. Ympäristöasiantuntijamme kertovat Lahden tiedepäivässä juuri nyt ajankohtaisista ratkaisuista.

Ympäristökoordinaattori Aino Kulonen kertoo ekologisen kompensaation pilotointikohteesta Lahdessa. Miten uuden asuinalueen aiheuttamat luontomenetykset hyvitetään parantamalla elinympäristön tilaa toisaalla?

Ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi esittelee luonnon terveyshyötyjä ja käytännön ratkaisuja kuten Päijät-Hämeen keskussairaalaan naapuriin rakennettavaa Kintterön terveysmetsää. Lahden kaupunki toteuttaa terveysmetsän GoGreenRoutes-hankerahoituksella.

Hulevesi-insinööri Juhani Järveläinen kertoo Lahden ratkaisuista hulevesien puhdistamiseksi. Vesistöön johdettavat hulevedet kuljettavat mukanaan ravinteita ja raskasmetalleja, mutta uusien ratkaisujen avulla Vesijärven Enonselän kuormitusta on onnistuttu vähentämään.

Projektipäällikkö Pauli Piekkari raportoi selvityksestä, kuinka asuinrakennuskannan energiankulutusta ja ilmastopäästöjä voidaan alentaa kustannustehokkaasti. Tapausesimerkkinä ovat Lahden Talojen peruskorjaukset ja energiatoimet.

Hankepäällikkö Anna Huttunen kertoo kaupungin kestävän liikkumisen toimenpiteistä. Kestävä liikkuminen tarkoittaa sujuvaa, turvallista, terveellistä, taloudellista ja ympäristöä säästävää liikkumista. Tavoitteena on, että yhä useampi valitsisi kulkutavaksi muun kuin omalla autolla yksin ajamisen.

Lahden kaupungin ympäristöjohtaja Elina Ojala pitää session avauspuheenvuoron.

Lahden tiedepäivän koko ohjelma

Lahden tiedepäivän tapahtumasivu

Aihealueet