Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus hyväksyi julkisen taiteen periaateohjelman

Kaupunginhallitus hyväksyi julkisen taiteen työryhmän laatiman julkisen taiteen periaateohjelman. Periaateohjelmassa linjataan julkisen taiteen hankintakriteerit, taiteilijoiden valintatavat sekä rahoitusmallit Lahdessa.

Julkisen taiteen työryhmän tavoitteena on saada Lahteen taiteellisesti korkeatasoista kuvataidetta, joka kestää aikaa ja joka tukee kaupunkitilan kehittymistä laadukkaaksi lisäten viihtyisyyttä ja vetovoimaisuutta. Työryhmä on laatinut Julkisen taiteen periaateohjelman.

Ohjelma selkiyttää julkisen taiteen parissa tehtävän työn toiminta- ja rahoitusperiaatteita. Tavoitteena on, että työ on resurssiviisasta, kestävää, suunnitelmallista ja oikea-aikaista ja että työn tuloksena syntyy laadukasta ja aikaa kestävää taidetta. Periaateohjelmassa linjataan julkisen taiteen hankintakriteerit, taiteilijoiden valintatavat sekä rahoitusmallit Lahdessa.

Rahoitusmallissa prosenttiperiaatetta noudatetaan talonrakennushankkeissa, kun kyseessä on iso perusparannus- tai uudisrakennushanke. Periaatteen soveltamisesta päätetään hankesuunnitelmien käsittelyn yhteydessä. Prosenttiperiaatetta voidaan soveltaa myös infrahankkeissa ja tontinluovutusehdoissa.

Rahastomallissa laajan alueen rakennuttajat kerryttävät yhteistä rahastoa, jonka varoista alueen julkisen taiteen hankinnat rahoitetaan. Julkista taidetta voidaan toteuttaa myös kertaluonteisella erillisrahoituksella, avustuksin tai keräyksin.

Kaupungin päätösten vaikutusten ennakkoarviointi

Kaupunginhallitus merkitsi sisäisen tarkastuksen raportin vuodelta 2023 tiedoksi. Sisäinen tarkastus raportoi säännöllisesti kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle tarkastus- ja arviointityön keskeisistä tuloksista.

Vuonna 2023 sisäinen tarkastus järjestettiin ostopalveluna. BDO Oy teki tarkastukset asiakaspalautteiden keräämisestä ja hyödyntämisestä sekä päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnista.

Asiakaspalautteiden keräämisen ja hyödyntämisen arvioitiin olevan toimivalla tasolla. Kaikissa yksiköissä palautteisiin pyritään vastaamaan mahdollisimman pian ja palautteisiin reagoimisen merkitys on selkeä palautteista vastaaville henkilöille.

Toisena kohteena oli Lahden kaupungin päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin kattavuus ja laadukkuus sekä toimintamallit päätösten ennakkoarvioinnin toteuttamiseen. Vaikutusten ennakkoarvioinnit on toteutettu asianmukaisesti päätösten valmistelussa. Ennakkoarvioinnit ovat riittävän kattavia huomioiden kuntalaisvaikutukset, ympäristövaikutukset, henkilöstövaikutukset sekä taloudelliset vaikutukset.

Vaikutusten ennakkoarvioinnin arvioitiin kuitenkin olevan kehitettävällä tasolla. Sisäinen tarkastus suosittelee kehittämään päätösten vaikutusten ennakkoarviointien dokumentointitapaa ja yhdenmukaistamaan linjausta ja ohjetta niin, että vaikutusten arviointien eri menetelmät käyvät ilmi selkeästi. Se suosittelee selkeyttämään, milloin päätöksen valmistelussa tulee toteuttaa kuntaliiton suosituksen mukainen laaja vaikutusten ennakkoarviointi kaikista näkökulmista.

 

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, p.050 327 269

 

Esityslistaan