Hyppää sisältöön

Kaupungintalonpuiston peruskorjaus käynnistyy huhtikuussa

Kaupungintalonpuisto kunnostetaan jäsentämällä puiston muoto alkuperäisen kaltaiseksi

Kaupungintalonpuiston kaksivuotinen peruskorjaus käynnistyy huhtikuussa säävarauksin viikolla 16. Rakentamiskauden 2023 aikana kunnostetaan pääosin Rautatienkadun ja Kaupungintalon välistä puistoaluetta.

Kaupungintalonpuisto kunnostetaan ja restauroidaan jäsentämällä puiston muoto ja materiaalirajat alkuperäisen kaltaisiksi. Pääosa olemassa olevasta puustosta säilytetään ja hoitoleikataan. Huonokuntoisimmat yksilöt poistetaan ja korvataan uusilla. Nykyiset pensaat poistetaan ja niiden tilalle istutetaan kukkivat pikkupuut sekä uudet pensasryhmät 1900-luvun alussa valinneen saksalaistyylin mukaisesti. Nurmikot ja kivituhkapinnat kunnostetaan ja rajataan nupukiviraidoilla ja -kouruilla, joihin asennetaan kosteutuskaivoja hulevesien talteen ottamiseksi ja hyödyntämiseksi kasvillisuuden käyttöön.

Patsaiden ympäristö ennallistetaan 1950-luvun asuun

Kaupungintalonpuiston Harju- ja Puistokadun vastaisiin reunoihin asennetaan pintavesien painannesäilyntää tehostavat kiveysalueet, joilla pienennetään eroosioituvan ja kadulle kulkeutuvan pintamaan määrää. Kaupungintalon eteen ennallistetaan sorapintainen aukio, jota jäsennetään pyöreällä ruusu- ja perennaistutuksella. Vapauden ja Työn patsaiden ympäristö ennallistetaan 1950-luvun asuun, sillä niiden yhteydessä korostetaan historiallisen puiston eri aikakausilta peräisin olevia kerrostumia.

Nurmikoille ja istutusalueille asennetaan koko puiston laajuinen automaattinen kastelujärjestelmä. Olemassa oleva yleisvalaistus säilytetään. Veistokset konservoidaan ja niiden jalustat kunnostetaan. Veistokset kohdevalaistaan hienovaraisesti ja vanhat maavalaisimet poistetaan.

Ajorataa korotetaan ja pysäköinti muuttuu

Rautatienkadun ajorata korotetaan lähes puiston tasoon, mikä korostaa katuympäristön jalankulkupainotteisuutta ja hillitsee viheralueen välistä Rautatienkatua pitkin kulkevien ajoneuvojen nopeutta. Ajoradan ja jalkakäytävän välinen erotuskaista kavennetaan asfalttipintaisen katualueen minimoimiseksi ja yhtenäisen viheralueen maksimoimiseksi. Harjukadun puistoalueeseen rajautuva vinopysäköinti muutetaan suoraksi taskupysäköinniksi.

Rakennustöiden aikana työt aiheuttavat liikennejärjestelyjä puistoon rajautuvilla katualueilla. Alueella liikkuvien toivotaan noudattavan työmaan opastus- ja rajoitusmerkintöjä sekä työmaan liikenteenohjaajien ohjeita. Rakennustöiden ensimmäisen vaiheen arvioidaan valmistuvan syyskuun 2023 loppuun mennessä.

Lisätietoja

Sini Piekkola, vastaava työnjohtaja, sini.piekkola@tieluiska.fi, p. 050 523 9197, Tieluiska Oy

Markku Silvenius, projektipäällikkö, markku.silvenius@lahti.fi, p. 050 559 4191, Lahden kaupunki

Kaupungintalonpuisto