Hyppää sisältöön

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajien Milla Bruneaun ja Hannu Rahkosen muotokuvat julkistettiin

Lahden kaupunginvaltuuston edellisen kauden puheenjohtajien Milla Bruneaun ja Hannu Rahkosen muotokuvat julkistettiin keskiviikkona. Muotokuvat on tehnyt valokuvaaja Tuomas Uusheimo. Muotokuvat sijoitetaan valtuustosaliin.

Milla Bruneau toimi kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2017–19 edellisellä toimikaudella (2017–21), ensimmäisenä naisena kaupungin historiassa. Kun hän siirtyi ympäristöpääkaupunkivuoden johtajaksi, valtuustokauden loppuun jatkoi puheenjohtajana Hannu Rahkonen.

Muotokuvaukset toteutettiin Lahden kaupungintalossa ennen peruskorjausta. Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut Lahden kaupungintalo on otettu uudistuneena käyttöön nyt syyskuussa 2023.  Valokuvaaja Tuomas Uusheimo kertoi harkinneensa saamaansa ehdotusta muotokuvausten kuvauksesta vasta, kun selvisi mahdollisuus istuttaa muotokuvat Lahden kaupungintalon ympäristöön.

− Olen valokuvannut arkkitehtuuria 15 vuotta. Koen, että myös parhaat arkkitehtuurivalokuvat ovat eräänlaisia muotokuvia, muotokuvia rakennuksista. Niitä määrittävät samat elementit kuin ihmisten muotokuvia: sommittelu, valo ja kiinnostavien luonteenpiirteiden korostaminen.

− Mielessäni alkoi hahmottua kuvapari, jossa myös arkkitehtuurilla on oma roolinsa. Perinteisen rintakuvan sijaan halusin tuoda kaupungintalon arkkitehtuurin osaksi valokuvaa. Tunsin, että näin toimeksiantoon löytyi henkilökohtainen suhde. Se on hyvän valokuvan kannalta elintärkeää.

Uusheimolle kaupungintalo oli tuttu rakennus, mutta lopullisen kuvauspaikkojen valinnan hän teki vasta kuvauspäivänä.

− Halusin, että valtuuston puheenjohtajien luonne ja vaatetus löytäisivät kosketuspinnan kaupungintalon kauniista arkkitehtuurista. Myös kuvattavan on tunnettava itsensä kotoiseksi ympäristössä. Millan kuvauspaikaksi valikoitui valtuustosali ja Hannun pääporras.

Uusheimon erityisalaa on rakennetun ympäristön kuvaaminen. Arkkitehtitaustansa ansiosta hän osaa yhdistää valokuvauksen ja arkkitehtuurin tuntemuksen, mikä synnyttää monikerroksisia tarinoita.

”Valokuva on aina mallin näköinen”

Kiitospuheenvuorossaan Milla Bruneau kertoi, että valokuvalla hän halusi rikkoa kaavaa.
– Muotokuvani on ensimmäinen valokuvana toteutettu Lahden valtuuston puheenjohtajasta tehty muotokuva. Olin myös kaupungin ensimmäinen valtuuston naispuheenjohtaja, kun työurallani muuten olen saanut johtaa erilaisia organisaatioita ja toimia johtajana ilman etuliitteitä.

Hannu Rahkonen totesi, että omalta upseeriuraltaan muistaa arvokkaan rivistön maalattuja muotokuvia Lahden Upseerikerhon seinällä.
– Moderniin tapaan valokuva on aina mallin näköinen. Kaupungintalon upeassa kulttuurimiljöössä otetun muotokuvan sijoittuminen valtuustosaliin on suuri kunnianosoitus.

− Oli hienoa julkistaa nämä muotokuvat uudistuneessa kaupungintalossa. Julkistamistilaisuus oli ensimmäinen Lahden kaupungintalon katetulla sisäpihalla järjestetty tilaisuus, hallintojohtaja Anniina Kovero toteaa.

Julkistamistilaisuuden avasi valtuuston I varapuheenjohtaja Sonja Falk.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
Hallintojohtaja Anniina Kovero,
044 716 1416
anniina.kovero@lahti.fi

Kuva Lassi Häkkinen