Hyppää sisältöön

Kaupunki teki pelisäännöt sähköpotkulautaoperaattoreille

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja tulee keväällä lahtelaisten käyttöön. Kulkuvälineitä tarjoaa vuokralle yksityiset toimijat. Kaupunki on tehnyt toimijoille yhteiset ohjeet ja säännöt.
Kirkkopuisto ilmakuvassa

Sähköpotkulautoihin pätevät samat ajosäännöt kuin polkupyörään. Palvelun käytössä on huomioitava liikenneturvallisuus ja liikennesääntöjen ohella on käytettävä välineiden turvallisuusominaisuuksia, kuten suuntavilkkuja, kypärää ja kaksoisseisontatukea.

Kaupungin ohjeiden tavoitteena on, että pienliikkumisvälineet liittyisivät luontevasti muiden kulkumuotojen joukkoon ja kaikilla toimijoilla olisi samat säännöt.

Yritykset vastaavat sähköpotkulautojen ylläpidosta, asiakaspalvelusta ja palvelun toiminnasta kokonaisuudessaan. Tämä sisältää muun muassa kulkuvälineiden liikuttamisen, siirtämisen ja huollon.

Sähköpotkulaudan nopeus laskee sovituilla alueilla

Sähkökäyttöisten ja -avusteisten kulkuvälineiden suurin sallittu nopeus on 25 km/h. Palveluntarjoajan on rajoitettava kaupungin määrittelemillä alueilla kulkuvälineiden nopeutta. Maksimissaan nopeuksia rajoitetaan 10 kilometriin tunnissa. Alueet ovat ydinkeskustassa.

Kaupunki on määrittänyt alueita, mihin sähköpotkulautaa ei saa pysäköidä. Käyttäjien on muutoinkin huomioitava muut kulkijat. Kulkuvälineitä ei tule pysäköidä ajoradalle eikä esimerkiksi torille, jalkakäytävälle tai pyörätielle siten, että pysäköinti voi haitata muuta liikkumista ja liikennettä tai aiheuttaa kaatumis- tai törmäysvaaran.

Kaikki rajoitukset näkyvät toimijoiden tarjoamissa sovelluksissa ja asiakaspalautteisiin vastaa kukin toimija itsenäisesti.

Palveluntarjoajat viestivät itse toimintansa ja kevätkauden aloituksesta. Kaupunki puhdistaa keskustan kadut Operaatio Hiekkamyrskyssä 15.-16.4. Kesälle on keskusta-alueella suunnitteilla sähköpotkulautojen pysäköintipilotti, joka suunnitellaan yhteistyössä toimijoiden kanssa. Tavoitteena on selkeyttää ja koota sähköpotkulautojen pysäköintiä keskustassa.

Linkki pelisääntöihin

Aihealueet