Hyppää sisältöön

Kaupunkipyörien toimittaja on valittu

Kaupunkipyörät tilataan Lahteen avaimet käteen -sopimuksella. Varsinainen sopimuskausi alkaa 1.4.2022 ja tänä syksynä pyöriä ja järjestelmää päästään jo koekäyttämään.
Lahden kaupunkipyörät ovat sähköavusteisia

Lahden kaupunki sai kaksi tarjousta kaupunkipyörien toteuttamisesta. Kaupunkipyörien hankinta toteutettiin neuvottelumenettelyllä. Toimittaja valttiin hinnan ja laadun perusteella ja pyörät tuo Lahteen tsekkiläinen Freebike s.r.o.

Lahteen hankitaan 250 sähköavusteista pyörää ja noin 30 asemaa. Kaupunkipyörän saa käyttöönsä mobiilisovelluksella ja sen käyttö on maksullista. Pyörien käyttöönotto ja palauttaminen tapahtuu asemilla.

Sopimus tehdään viideksi vuodeksi

Pyörät ovat käytössä vuosittain huhtikuusta syyskuun loppuun. Pyöristä tehdään viiden vuoden sopimus ja sen päälle tulee kuluvan vuoden testijakso. Kaupungilla on mahdollisuus lunastaa pyörät jatkovuosille ja myös laajentaa käyttöaikaa talvikuukausille. Lisäksi hankinnassa on huomioitu mahdollisuus kasvattaa kaupunkipyörien lukumäärää jatkossa.

Avaimet käteen -palveluun sisältyy pyörien ja asemien lisäksi niiden huolto ja ylläpito sekä asiakaspalvelu ja lainausjärjestelmä. Vastaava sähköavusteinen kaupunkipyöräpalvelu on käytössä mm. Kuopiossa.

– Sähköavusteisiin pyöriin perustuvat järjestelmät vaikuttavat yleistyvän kaupungeissa teknologian kehittyessä. Ovathan ne kätevä ratkaisu mäkiseen Lahteenkin. Lahtelaisilta kysyttiin kaupunkipyöristä viime vuonna. Vastaajista 55 % näki sähköavusteisuuden tärkeänä tai erittäin tärkeänä, kertoo kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen.

Kaupunkipyöräpalvelun bruttokustannus kaupungille on vuositasolla noin 500 000 euroa. Kustannuksia alentavat käyttäjämaksut ja mainostulot. Neuvottelut yksityiskohdista, mm. pyörien asemapaikoista käynnistyvät, kun hankintapäätös on tullut lainvoimaiseksi.

Aihealueet