Hyppää sisältöön

Kesätöissä kaupungilla: ”On ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan museon arkea”

Anniina Kettunen, 28, opiskelee Turun yliopistossa arkeologiaa ja museologiaa. Anniina on kesätöissä Lahdessa Hiihtomuseossa.
Hiihtomuseon kesätyöntekijä Anniina Kettunen seisoo Lahden Hiihtomuseon edessä.

– Ei tarvitse olla hiihtoekspertti, jotta Hiihtomuseolle voisi tulla töihin. Hiihdän kyllä talvisin, ja myös edesmennyt isäni piti hiihdosta. Ajattelin että työnteko täällä tekisi hänet ylpeäksi. Lahteen pääsen myös junalla helposti. Olen kotoisin Kärkölästä ja halusin kotiseudulle kesäksi, Anniina kertoo.

– Kun kerron olevani museossa töissä, ensimmäisenä voisi ajatella, että olen töissä oppaana tai asiakaspalvelussa. Museoissa on kuitenkin paljon erilaisia työtehtäviä. Omalla kohdallani työ räätälöitiin sen alkuperäisestä muodosta minun kokemukselleni sopivaksi.

Parhaillaan Annika tekee Hiihtomuseon kokoelmapuolella lisäluettelointia vuoden 2017 MM-kisojen valokuvista.

– Olen siis esimerkiksi merkinnyt kuviin henkilöitä, jotka kuvissa esiintyvät. Se on välillä hieman haasteellista, sillä vaikka olen seurannut hiihtoa, olen keskittynyt enemmän kisaajien tuloksiin kuin hiihtäjien kasvojen tunnistamiseen. Pääsen myös hieman kuratoimaankin; merkkaan parhaita kuvia, joista osa jatkaa matkaansa yleisiin palveluihin, eikä jää vain Hiihtomuseon omaan luetteloon.

– Olen oppinut täällä paljon hiihdosta, erityisesti naishiihtäjistä kuten Siiri Rantasesta. Pääsin katsomaan Siiristä kertovaa Äitee – sisulla voittoon -dokumentin Kino Iirikseen. Opin vastikään, että hän on kotoisin samalta seudulta kuin isovanhempani. Olen päässyt työajalla tutustumaan myös Malvaan ja Mastolaan, eli muutkin Lahden museot ovat tulleet tutuiksi.

Tulevaisuudensuunnitelmat opintojen jälkeen eivät ole vielä täysin muotoutuneet, sillä arkeologian ja museologian opiskelijalla on paljon vaihtoehtoja.

– Olen ollut aiemmin kenttätöissä kaivauksilla, ja se on mielenkiintoista. Nyt haluan kerätä kokemusta erilaisista tehtävistä.

Anniina kertoo, että viihtyisi museolla pidempääkin, sillä museoissa on monipuolista tekemistä.

– Olen tehnyt luettelointia aiemminkin ja työ museossa on kiehtovaa. Täällä on ollut mielenkiintoista päästä seuraamaan museon arkea. Kannattaa ehdottomasti hakea tänne töihin! Työkaverit ovat olleet kaikki todella mukavia ja minulle on näytetty paljon uusia asioita.

Tutustu kesätyöntekijöihin