Hyppää sisältöön

Kohti energiafiksuja rakennuksia -tapahtuma asiantuntijoille ja asukkaille torstaina 1.12. Fellmanniassa

Villähteellä tutkittiin rivitalon öljylämmityksen ja sähkönkäytön korvaamista kiinteistössä tuotetulla uusiutuvalla energialla sekä uusiutuvan energian varastointia. Tuore tutkimusraportti osoittaa, että öljy on mahdollista korvata kiinteistössä tuotetulla energialla ja sen taitavalla käytöllä, lähes hiilineutraalisti.
Ilmakuva ritialoyhtiöstä talvella

– Harvoin osuu hanke yhtä ajankohtaiseen ja yleisesti kiinnostavaan teemaan kuin Öljylämmitteisen rivitalon muutos hiilineutraaliksi -hanke päättyessään joulukuussa 2022. Tästä syystä maksuttoman päätöstapahtuman ohjelma haluttiin laajentaa myös kotitalouksien käytännönläheiseksi vinkki-illaksi, taustoittaa hankejohtaja Juhani Pirinen.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut merkittävästi energian saatavuuteen ja hintoihin. Suomen vuosittaisesta energiankäytöstä peräti 40 prosenttia kohdistuu rakennuksiin, joista merkittävimmän osan muodostavat asunnot.

Energiansäästöstä ja energiantuotannosta puhuttaessa katse kannattaa siis kiinnittää vahvasti asumiseen.

Tilaisuus järjestettiin Fellmanniassa (Kirkkokatu 27) torstaina 1.12.2022, klo 14-18.

Asiantuntijoille suunnattu osuus aloittaa tapahtuman

Kello 14–15.30 tapahtumassa pureudutaan Öljylämmitteisen rivitalon muutos hiilineutraaliksi -hankkeen tutkimustuloksiin. Lahden Talot Oy:n Villähteellä sijaitsevassa rivitaloyhtiössä tutkittiin öljylämmityksen ja sähkökäytön korvaamista kiinteistössä tuotetulla uusiutuvalla energialla.

Tärkeänä tutkimuskysymyksenä oli, voidaanko hiilineutraali energia tuottaa esimerkiksi tuulella, auringolla tai geoenergialla eli maalämpöpumpuilla. Tarkastelussa oli myös aurinkopaneeleiden tarvitsema tila, ja se voidaanko niiden tuottamalla sähköllä kattaa rakennusten tarvitsema vuotuinen energiantarve.

Tutkimustuloksia esittelevät LUT-yliopiston, Sweco Oy:n, Lahden Talot Oy:n ja Teknologiakeskus VTT:n asiantuntijat ja sisältö on suunnattu erityisesti alaan perehtyneille tutkijoille, opetushenkilöstölle ja yrityksille.

– Vaikka rivitalot ovat erilaisia, antaa Villähteen toimintamalli perustiedot siitä, mitkä vaihtoehdot ovat realistisia ja kannattavia nykyisessä energian hintatilanteessa. Malli on siten monistettavissa vastaavantyyppisten kiinteistöjen perusratkaisuksi, Juhani Pirinen kertoo.

Asukasillassa klo 16.30–18 vinkkejä kotitalouksille

Mitä tarkoittaa kotitalouden kulutusjousto? Milloin ja miten voi hakea energiatukea? Mitkä ovat energiansäästön pahimmat sudenkuopat?

Muun muassa näihin kysymyksiin tarjotaan vastauksia tapahtuman kakkososassa, jossa keskitytään kotitalouksien energiatehokkuuteen ja kiinteistöjen energiansäästöön. Sisällöistä löytyy käytännönläheisiä vinkkejä kaikille lahtelaisille asumismuotoon katsomatta.

Osuuksien välissä on kahvitarjoilu. Tunnin mittaisen tauon aikana on mahdollisuus tutustua paikallisten energia- ja korjausalan yritysten palveluihin Fellmannian ala-aulassa.

Tapahtuman järjestää Lahden kaupunki ja Öljylämmitteisen rivitalon muutos hiilineutraaliksi -hanke. Tutkimus- ja tuotekehityshankkeen toteuttajia ovat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, VTT Oy, Sweco Oy sekä Lahden Talot Oy. Hankkeen toteutusaika on 1.9.2021–31.12.2022. Hanke on saanut Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukea.

Tilaisuuden molemmista osioista tuotettiin etäosallistujille livestream, joiden tallenteet ovat katsottavissa Lahden kaupungin YouTube-kanavalla:

Asiantuntijoille suunnattu osuusasukasilta

Edellinen uutinen ja tapahtuman ohjelma

Taustatietoa hankkeesta

Aihealueet