Hyppää sisältöön

Kumppanuuspöydät tuovat paikallistuntemusta Lahden kehittämiseen

Kaupunki perusti neljä alueellista kumppanuuspöytää vahvistamaan kaupungin kumppanuutta eri toimijoiden ja asukkaiden kanssa. Toimintaa on käynnistämässä hieno joukko eri taustaisia lahtelaisia.
Kumppanuuspöytien ilme
Kumppanuuspöytien ilme

Kaupunginhallitus asetti elokuussa 2021 neljä toimikuntaa, kumppanuuspöytää, edistämään asukas- ja lähidemokratiaa alueilla. Etelän, idän, keskustan ja pohjoisen kumppanuuspöydän toiminnan tarkoituksena on kehittää tiiviissä yhteistyössä alueella toimivien yhteisöjen ja kuntalaisten kanssa asukkaiden hyvinvointia, alueiden elinvoimaa sekä edistää paikallista toimintaa, yhteistyötä, osallisuutta ja vuorovaikutusta.

Kumppanuuspöytien toimiaika on kaksi vuotta ja ne ovat epäpoliittisia. Pöydissä toimii aktiivisesti 15 jäsentä ja henkilökohtaista varajäsentä yhdistyksistä, järjestöistä, oppilaitoksista, yrityksistä, seurakunnista sekä asukkaista.

Alueellisia tapaamisia ja lähidemokratiaa

Kumppanuuspöytien tehtävänä on antaa kannanottonsa alueita koskevista merkittävistä suunnitelmista sekä kaupungin taloudesta, käydä vuoropuhelua ja osallistua palveluiden kehittämiseen ja ideointiin yhdessä kaupungin työntekijöiden kanssa. Kumppanuuspöydät voivat myös järjestää ja mahdollistaa paikallisia asukastilaisuuksia ja tapahtumia. Kumppanuuspöydille on luotu toimintasuunnitelma.

– Uutta toimintamuotoa kokeillaan koko Lahden alueella. Kumppanuuspöydissä voidaan kehittää kaupunkia ja toimintaa yhdessä asukkaiden sekä toimijoiden kanssa. Tärkeää on luoda mahdollisuuksia vuoropuheluun ja asukasvaikuttamiseen. Kerro Pois! -keskustelutapaamisia kahvikupin äärellä järjestetäänkin nyt eri puolilla Lahtea. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita juttelemaan kumppanuuspöytien edustajien kanssa eri teemoista ja alueen kuulumisista sekä kehittämään yhdessä kestävää Lahtea, kannustaa osallisuuskoordinaattori Tia Mäkinen.

Kumppanuuspöydät ovat käynnistämässä toimintaansa alueilla ja tarkoituksena on kohdata asukkaita koronaepidemian helpottaessa. Kumppanuuspöydät osallistuvat vuoden aikana alueiden yleisötilaisuuksiin ja tempauksiin. Kerro Pois! -tapaamisissa pöytien edustajat kirjaavat asukkaiden ajatuksia keskustelun pohjalta eri teemoista sekä alueiden kehittämisestä. Konseptia kokeillaan kaupunkitasoisesti ja tavoitteena on luoda vuorovaikutteinen toimintamalli myös muiden kuntien hyödynnettäväksi.

Eteläinen kumppanuuspöytä toteuttaa alueen asukas- ja paikallisyhdistyksille kyselyn huhtikuussa, jossa tiedustellaan nykytilannetta ja yhteistyötä. Eteläinen kumppanuuspöytä on myös mukana Iloinen päivä perhepuistossa –tapahtumassa 15.5. kello 10–14 Kerro Pois! -kahvien ja keskustelun merkeissä.

Itäinen kumppanuuspöytä kokoaa yhdistysten ja yhteisöjen Nastola-viikon 7.5.–15.5. tapahtumat mainokseksi sekä osallistuu Uudenkylän seurantalolla järjestettävään Uusikylä 600-vuotta – Juhlavuoden kevät! -tapahtumaan ma 9.5. klo 17–19 (tapahtuma klo 16–20) Kerro Pois! -kahvien ja keskustelun merkeissä. Lisäksi Karistossa käynnistetään yhdessä Karisto-Kolava asukasyhdistyksen kanssa ilmoitustauluhanke kevään aikana.

Keskustan kumppanuuspöytä järjestää Kerro Pois! -tilaisuuden Lanun aukiolla Yhen illan juttu –keskustatempauksen yhteydessä pe 8.4. klo 18–20. Keskustan pöydän jäsenet jututtavat kaupunkilaisia ja jaossa on pääsiäisyllätyksiä.

Pohjoinen kumppanuuspöytä tuki Mukkulan talviriehaa kartanolla ja on mukana Mukkulan ostarilla järjestettävässä Kohtaamisen kontit –tapahtumassa la 23.4 klo 12—15. Tilaisuudessa keskustellaan Mukkulan kehittymisestä ja jaetaan kangaskasseja. Yhteinen Mukkula -hankkeen ideoimat Kohtaamisen Kontit ovat Mukkulan ostarilla 16.–29.4.
– Kohtaamisen Konttien tavoitteena on vahvistaa asukkaiden ja alueen toimijoiden yhteistä toimintaa. Perusviesti on se, että meillä kaikilla on lupa toimia sekä rakentaa hyvää ja kaunista ympärillemme, Yhteinen Mukkula -hankkeen tutkija Anne Pässilä LUT-yliopistosta kertoo.

Kumppanuuspöydät tunnistaa ilmeestä

Kumppanuuspöydillä on oma visuaalinen ilme ja jokaisella pöydällä oma teemavärinsä, josta ne voidaan tunnistaa. Lue lisää kumppanuuspöydistä ja niiden toiminnasta kaupungin verkkosivuilta sekä seuraa kumppanuuspöytiä Facebookissa ja Instagramissa @lahdenkumppanuuspoydat

#lahdenkumppanuuspöydät #omalahti #osallisuus #lahti

Lahden kumppanuuspöydät