Hyppää sisältöön

Lahden ensilumenlatu avataan marraskuun lopussa

Lahden perinteisen ensilumenladun valmistelutyöt on aloitettu. Edellisen talven säilölumella latureitin pituudeksi saadaan noin 2 kilometriä. Tästä kaudesta alkaen hiihtäjille tarjotaan mahdollisuus vapaaehtoiseen latumaksuun.

Hiihtäjiltä toivotaan vielä malttia, ennen kuin hiihtokausi 2023–24 päästään avaamaan. Edellisen talven säilölunta tuovia kuorma-autoja sekä latukoneita liikkuu sääolosuhteiden salliessa.

–  Vaaratilanteiden välttämiseksi kenenkään ei toivota liikkuvan alueella valmistelutöiden ja lumen levityksen aikana, varoittelee liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas.

–  Syystalven vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttavat jälleen lisähaastetta, mutta tavoitteenamme on avata ensilumenlatu hiihtäjille marraskuun lopussa, kertoo Ahokas toiveikkaana.

Ensilumenladun avaamista valmistellaan liikuntapalveluiden ja Lahti Aquan yhteistyönä.

– Edellisvuosien tapaan haluamme olla mukana mahdollistamassa kaupunkilaisille liikunnan iloa ensilumenladulla, sanoo Lahti Aquan viestintäpäällikkö Paula Nikula.

Vapaaehtoisella latumaksulla voi osallistua latuverkoston kunnossapitoon

Lahden hiihtoladut halutaan pitää maksuttomana peruspalveluna, mutta tästä kaudesta alkaen hiihtäjille tarjotaan mahdollisuus vapaaehtoiseen latumaksuun.

Lahden latuverkoston kunnossapidosta huolehtii kaupungin liikuntapalvelut. Jatkossa yritykset ja yksityiset henkilöt voivat halutessaan osallistua kunnossapitoon maksamalla vapaaehtoisen latuverkostomaksun.

–  Lahti on pitkään ollut ainoa merkittävä hiihtopaikkakunta, jonka latuverkostosta ei ole halutessaankaan voinut mitään maksaa. Nyt siihen avautuu mahdollisuus, toteaa liikuntajohtaja Aleksi Nyström.

–  Vapaaehtoisen latuverkostomaksun voi maksaa MobilePay-sovelluksella tai QR-koodilla.  QR-koodilla voit maksaa 5 €:n kertasumman. MobilePay-sovelluksella voi maksaa haluamansa summan 5-numeroiseen lyhytnumeroon, joka on 83180.  Vapaaehtoisen summan voi maksaa vaikka kerta kauteen, kuukauteen tai vaikka joka hiihtokerta.

QR-koodi ja MobilePay-sovelluksen lyhytnumero löytyvät hiihtokauden alkuun mennessä Urheilukeskuksen alueelta ja ensilumenladun läheisyydestä useasta eri paikasta sekä LahtiSki-latupalvelusta, liikuntapalvelujen lahti.fi -verkkosivuilta sekä matkailijoita palvelevalta visitlahti.fi/hiihto -sivuilta.

MobilePay-sovellus on ladattavissa AppStoressa tai Google Play -kaupasta.

Talvikauden toivottuja lisäpalveluja

Talvikauden asiakkaille ja ensilumenladun varrella hiihtäjille tarjolla on myös maksullisia lisäpalveluja.

CustomSki on asiantunteva ja palveleva suksi- ja hiihtotarvikekauppa sekä vuokraamo ensilumen ladun varrella. Tarjolla on myös suksihuoltoa. Suksikauppa CustomsSki palvelee Lahden vanhan raviradan tuntumassa, osoitteessa Vaskelaisenrinne.

Lahden Suurmäen juurelta löydät High Hill Adventuren myyntipisteen, josta voi ostaa kahvia, teetä ja mehua sekä vuokrata liukulumikenkiä ja FatBike-läskipyöriä. Saatavilla on myös reittiopastusta ja näkötornipalveluja. High Hill Adventure toimii osoitteessa Suurmäenkatu 5.

Ensilumenladun lähimmät pysäköintipaikat

Ensilumenladun lähimmät pysäköintipaikat ovat Suurmäenkadun päässä hyppyrimäen juurella sekä Lahden vanhalla raviradalla. Vanhalle raviradalle ei ole voimassa olevaa osoitetta, mutta sinne käännytään Hämeenlinnantie 45 liittymästä (Vaskelaisenrinne), kaupungista päin tultaessa Suurmäenkadun jälkeisestä risteyksestä oikealle.

Liikuntapalvelujen ensilumenlatuvideo ohjaa reittiä pysäköintipaikalle ja antaa tuntumaa ensilumenladusta. Ensilumenlatuvideo löytyy kaupungin liikuntapalvelujen lahti.fi -verkkosivuilta

Hiihtäjien puku- ja pesutilat

Lahden urheilukeskuksen pukuhuoneet ja suihkutilat ovat hiihtäjien käytettävissä. Pukutilat ovat avoinna ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Tilat sijaitsevat Lahden stadionin pääkatsomorakennuksessa. Hiihtäjät voivat hyödyntää myös urheilukeskuksen läheisyydessä olevan Lahden uimahallin palveluita.

Urheilukeskuksen suksivoitelutila on käytössä ma-pe klo 8–20 ja la-su klo 9–15. Voitelutilat sijaitsevat Lahden stadionin mäkikatsomorakennuksessa.

Latureittien kunnostuksen etenemistä kannattaa seurata LahtiSki-latupalvelusta. Karttapohjaisessa järjestelmässä näkyy koko Lahden alueen latureitistö.

Lisätietoja

Lahden kaupunki,
Liikuntapalvelut
liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas, 044 416 3629
liikuntajohtaja Aleksi Nyström, 044 483 1794
liikuntapaikkamestari Arto Manninen, 044 716 1581

LahtiSki-latupalvelu

Ulkoilureitit ja ladut – Lahti

Tutustu ensilumenlatuvideoon

visitlahti.fi/hiihto

Suksikauppa CustomsSki, Lahden vanhan raviradan tuntumassa, Vaskelaisenrinne, suksikauppa.fi

High Hill Adventure, Lahden Suurmäen juurella, Suurmäenkatu 5.