Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin konserniyhtiöihin sovitetaan hybridihallitusta

Konserni- ja tilajaostolle esitellään kolmea eri mallia riippumattomien jäsenten valitsemiseksi kaupungin konserniyhtiöiden hallituksiin.

Konserni- ja tilajaosto tarkastelee kokouksessa maanantaina 1.6. vaihtoehtoja riippumattomien jäsenten määrän kasvattamiseksi Lahti-konsernin osakeyhtiöissä. Lahdessa on 12 sellaista yhtiötä, joiden liiketoiminnan laajuuden ja yhtiön kehityksen vuoksi olisi perusteltua vahvistaa hallitusta riippumattomilla asiantuntijoilla. Tällä tarkoitetaan yhtiöstä ja omistajasta riippumatonta jäsentä.

Kunnallispolitiikan ulkopuolelta Lahti-konsernin yhtiöiden hallituksissa on tällä hetkellä 16 henkilöä, vain 13 prosenttia kaikista hallituksen jäsenistä. Luottamushenkilöpaikkoja konserniyhtiöissä on yhteensä 127.

Listattujen yhtiöiden Hyvä hallinnointitapa -ohjeistuksen mukaan yhtiöissä tulee olla vähintään kaksi jäsentä, jotka ovat riippumattomia yhtiön merkittävistä osakkeenomistajista. Tämä lisää avoimuutta, läpinäkyvyyttä, sekä hallituksen monimuotoisuutta. Hallituksen monimuotoisuus edistää hyvää hallinnointia, liiketoimintaa ja sen kehittämistä.

Vertailukaupungeista mallia

Muissa suurissa kaupungeissa konserniyhtiöihin on jo otettu asiantuntijoita kunnallispolitiikan ulkopuolelta vahvistamaan yhtiöiden johtoa. Tampereella ja Oulussa konserniyhtiöiden hallituksissa on kolmannes jäsenistä riippumattomia. Lahdessa tämä tarkoittaisi 42 uuden asiantuntijan valintaa.

Muissa kaupungeissa riippumattomat jäsenet ovat suurimmissa ja kaupungin kannalta merkittävimmissä yhtiössä. Lahdessa sellaisia yhtiöitä ovat Lahti Energia, Lahti Aqua, Lahden Talot, Spatium, KOKO Lahti, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, Päijät-Hämeen Laitoshuolto, Päijät-Hämeen Jätehuolto, Työterveys Wellamo, Provincia, Lahden Pysäköinti ja Koy Lahden Tiedepuisto. Kunnallispolitiikan ulkopuolelta on jo seitsemän jäsentä Lahti Region Oy:n ja yhdeksän Ladec Oy:n hallituksissa.

Lisätietoja:

konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä, 044 324 3342
konserniohjauksen päällikkö Veli-Pekka Ignatius, 044 716 1895