Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin urheilu- ja kulttuuritunnustukset 2020

Vuoden lahtelaisena urheilutekona palkittiin liikunta- ja urheiluseuratoiminnan selviytyminen koronakriisistä 2020. Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnettiin näyttelijä Ritva Sorvalille. Nuoret lahtelaiset painnonnostaja Jesse Nykänen ja muotoilija Kaisa Jäntti palkitaan stipendein.

Kuntalaiset saivat jälleen ehdottaa, kenelle kaupungin myöntämät urheiluteko- ja kulttuurialan tunnustuspalkinnot heidän mielestään kuuluvat. Toista kertaa sai ehdottaa myös vuoden nuorta lahtelaista urheilijaa ja kulttuurintekijää.

Eri kategorioihin saatiin useita kymmeniä eri ehdotuksia. Ehdotuksia sai antaa kaupungin verkkosivujen tai Lahti-Pisteen kautta. Liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti palkittavista kokouksessaan 10.12.2020.

Tunnustuspalkinnot jaetaan erikseen järjestettävässä tilaisuudessa, joka järjestetään v. 2021 alussa koronatilanteen sen salliessa.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto näyttelijä Ritva Sorvalille

Näyttelijä Ritva Sorvali on Teatteri Vanhan Jukon perustajajäsen ja toimi sen kantava voimana pitkän tovin. Sorvali on tehnyt monia mieleenpainuvia rooleja Lahden kaupunginteatterin näyttelijänä. Sorvali eläköityi Lahden kaupunginteatterista tänä vuonna. Lahden kaupunginteatterin ja Teatteri Vanhan Jukon lisäksi hän on näytellyt muun muassa Helsingin ja Turun kaupunginteattereissa sekä useissa elokuvissa. Näyttelijäntyönsä ohella Sorvali teki laulukonsertteja, joista tunnetuin on yhteistyössä Kaj Chydeniuksen kanssa tehty Älä elämää pelkää.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto myönnetään ansioituneesta, uutta luovasta ja usein myös pitkäaikaisesta lahtelaisen kulttuurielämän hyväksi tehdystä työstä.

Kulttuurialan tunnustuspalkinto on myönnetty vuodesta 1981Viime vuosien kulttuurialan palkitut ovat muusikko ja näyttelijä Minja Koski (2019), käsikirjoittaja-ohjaaja Timo Taulo (2018) ja Tuubakimalainen-duo (2017).

Vuoden lahtelainen urheiluteko -tunnustus liikunta- ja urheiluseuratoiminnalle selviytymisestä koronakriisistä 2020

Liikunta- ja urheiluseurojen palkitseminen suoritetaan vuoden 2021 käyttösuunnitelmaan kirjattavalla seurojen korotetulla avustusmäärärahalla. Määräraha jaetaan seurojen vuosiavustusjaon yhteydessä viime kevään tapaan, vastaavalla tasolla ja kriteereillä.

Vuoden lahtelaisen urheiluteon valintakriteereitä ovat merkittävä menestys kilpailuissa kansallisesti ja kansainvälisesti tai muunlainen lahtelaista urheilukulttuuria myönteisesti edistävä ja uudistava toiminta.

Vuoden lahtelainen urheiluteko palkitaan nyt 14. kertaa. Viime vuosien palkitut ovat karaten huipputuomari Pirkko Heinonen (2019), painija Arvi Savolainen (2018) ja lahtelainen vapaaehtoistyö kaupunkiseudulla järjestetyissä urheilutapahtumissa (2017).

Nuoret lahtelaiset Jesse Nykänen ja Kaisa Jäntti palkittiin stipendillä

Vuoden nuori urheilija on painnonnostaja Jesse Nykänen. Lahden Atomin 24-vuotias painnonnostaja voitti Pohjoismaiden mestaruuden -96-kiloisten sarjassa ja teki myös Suomen ennätyksen tempauksessa (152 kg). Nykänen opiskelee tradenomiksi Lahdessa ja toimii myös yrittäjänä vetäen painnonostokursseja asiakkailleen.

Stipendi myönnetään nuorelle lahtelaista seuraa edustavalle urheilijalle tai ryhmälle valtakunnallisesta ja/tai kansainvälisestä menestyksestä. Huomionosoituksen tarkoituksena on kannustaa nuoria urheilijoita urallaan eteenpäin.

Vuoden nuori kulttuurintekijä –stipendi myönnettiin muotoilija Kaisa Jäntille. Jäntti on suunnitellut muun muassa Hangaround-keinukalusteen ja Eden-viherkalusteen Niemen uudelle kampukselle. Jäntti käyttää ekologisesti ja innovatiivisesti erilaisia materiaaleja. Tällä hetkellä työn alla on rakentamisen sivuvirtana ylijäävästä CLT-levystä valmistettavan kalustetuoteperheen suunnitteleminen. Jäntti on valmistunut Lahden Muotoiluinstituutista ja jatkaa opintojaan Aalto-yliopistossa.

Stipendi myönnetään nuorelle lahtelaiselle taiteilijalle tai työryhmälle mielenkiintoisesta ja taiteellisesti korkeatasoisesta toiminnasta kuluvana vuonna. Huomionosoituksen tarkoituksena on nostaa esiin nousevia lahtelaisia kykyjä.

Nuoren urheilijan palkitseminen siirtyi viime vuonna 2019 Nastolan aluejohtokunnalta Lahden liikunta- ja kulttuurilautakunnalle. Samassa yhteydessä liikunta- ja kulttuurilautakunta otti käyttöön uutena Vuoden nuori kulttuurintekijä –palkintokategorian. Viime vuoden 2019 nuoret palkittavat olivat keilaaja Jesse Ahokas ja kuva-artesaani Pinja Sydänmaa.

Linkki liikunta- ja kulttuurilautakunnan kokouksen 10.12.2020 esityslistaan.

Lisätiedot

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue
Liikunnan ja kulttuurin vastuualue,
liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki, p. 050 559 4145
kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos, p. 050 387 8792