Hyppää sisältöön

Lahden kaupunki teki 41,3 miljoonan euron positiivisen tuloksen

Lahden kaupungin vuoden 2023 tilikauden tulos oli 41,3 miljoonaa euroa ja vuosikate 94,8 miljoonaa euroa. Kaupungin tulorahoitus riitti kattamaan nettoinvestoinnit. Hyvästä tuloksesta huolimatta valmistaudutaan tasapainottamaan kaupungin seuraavien vuosien heikentyvää taloutta.

Vaikka Lahden kaupungin taloutta heikensivät sote-uudistus, konsernista saatavien tulojen alhainen taso, korkea inflaatio ja kunta-alalle sovitut palkkaratkaisut, kaupungin tulos vuodelta 2023 saatiin positiiviseksi. Tähän päästiin vuoden 2022 niin kutsutuilla verohännillä ja omaisuusjärjestelyillä.

Lahden kaupungin tulos oli kertaluonteisten erien avulla 41,3 milj. euroa.

Suomessa vuosi 2023 oli ensimmäinen uudenlaisen kuntatalouden vuosi, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille.

– Kuntatalouden tunnusluvut olivat tilinpäätöksissä vahvoja ja talous tasapainossa. Todellinen kuntatalouden kehitys hautautui kuitenkin sote-uudistuksen vaikutusten alle. Ilman poikkeuksellisia ja kertaluonteisia eriä myös Lahden kaupungin talous olisi ollut alijäämäinen, arvioi kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Kestävyysraportti esittää kokonaiskuvan kaupungin kestävyystoimista

Tilinpäätöksen yhteydessä jo toista kertaa julkaistu kestävyysraportti kuvaa kaupungin toiminnan ekologista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä. Lahden kaupungin kestävyystoimet ovat yhdenmukaisia YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Raportti ottaa huomioon kaupungin strategian painopisteet.

–Tarkoituksena on lisätä läpinäkyvyyttä ja tarjota asukkaille ja sidosryhmille mahdollisuus arvioida kaupungin toimintaa nimenomaan kestävyyden kannalta, sanoo Niko Kyynäräinen.

Lahti on onnistunut vähentämään tuotantoperusteisia päästöjä noin 67 % vertailuvuodesta 1990. Vuoden 2022 tuotantoperusteiset päästöt ovat pysyneet vuoden 2021 tasolla.

Niko Kyynäräisen mukaan 80 %:n päästövähennystavoite ei ole kaukana, mutta viimeiset etapit tavoitteen saavuttamiseksi ovat vaikeimmat. Ilmastotyön edelläkävijänä pysyminen vaatii Lahdelta lisätoimia erityisesti tieliikenteen päästöjen vähentämiseksi.

–Kestävyysperiaate auttaa meitä suunnittelemaan pitkäjänteisesti, jotta emme nykyisillä toimenpiteillä vaaranna tulevien sukupolvien hyvinvointia. Haluamme edistää asukkaiden elämänlaatua ja yritysten menestymisen mahdollisuuksia, Kyynäräinen painottaa.

Lahdessa onnistumisten vuosi

Vuoden 2023 aikana Lahden kaupungissa oli paljon onnistumisia. Kaupungintalon perusparannus, Renkomäen monitoimitalo Aura, Kivimaan monitoimitalo Aarre ja Pippon yritysalueen II-vaiheen esirakentaminen valmistuivat viime vuoden aikana. Lahden keskusta-alueen ja kaupungin kehittämistyö jatkuu edelleen.

Sähköisten kaupunkipyörien määrä tuplattiin ja matkoja tehtiin noin 300 000. Joukkoliikenteen matkustajamäärä oli ennätyksellinen, lähes 8 miljoonaa matkaa.

Lahden tapahtumakarttaan mahtui Finlandia-hiihdon 50-juhlavuosi, Hopeasompa-loppukilpailu, Kalevan kisat, Nordic Fitness Expo, soratiepyöräilyn FNLD GRVL puhumattakaan Ironman 70.3 MM-kilpailuista ja Salpausselän 100-vuotiskisoista.

Visuaalisten taiteiden museo Malva palkittiin vuoden kulttuuritekona.

Tiivis korkeakoulujen, elinkeinoelämän ja kaupungin yhteistyö

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston kasvu ja kehitys Lahdessa on ollut nopeaa. Tuoreen kansainvälisen arvioinnin mukaan LUT on Suomen kolmanneksi paras yliopisto ja koko maailmassa 350 parhaan yliopiston joukossa. Lahden kampuksella on jo kymmenen maisteri- ja kolme kandidaattiohjelmaa.

LAB-ammattikorkeakoulun koulutustarjonta täydentyi viime vuonna sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutuksella, jolla vahvistetaan alueen sähköisen liikenteen kasvavaa klusteria.

Elinvoimainvestoinneilla parannetaan jatkossakin yritysten sijoittumis- ja kehittymismahdollisuuksia.

Edessä valtava tarve tasapainottaa taloutta

Toimintaympäristössä on tapahtunut ja tapahtumassa rakenteellisia muutoksia. Sote-uudistuksessa Lahden kaupungilta vähennettiin enemmän tuloja kuin menoja. Kaupungin konserniyhtiöistään saamat tuotot ovat pudonneet. Työllisyyden hoito siirtyy valtiolta kokonaan kaupunkien vastuulle 2025 ja kuntien rahoitusjärjestelmä uudistuu 2026.

– Vaikka vuoden 2023 tulos oli positiivinen, meillä on valtava tarve tasapainottaa pysyvästi taloutta, kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen muistuttaa.

Vuosina 2024-2027 kaupungin taloutta tasapainotetaan 50 miljoonalla eurolla parlamentaarisesti valmistellulla ja kaupunginvaltuuston päättämällä ohjelmalla. Sen mukaan tuloja voidaan kasvattaa myymällä kaupungin tytäryhteisöjä kokonaan tai osittain, ja myyntituloja voidaan sijoittaa kaupungin tulojen lisäämiseksi pysyvästi. Päätöksiä tehdään huhtikuun aikana.

Tilikauden 2023 ylijäämä siirretään taseeseen turvaamaan seuraavien vuosien taloutta, kunnes uuden tasapaino-ohjelman toimenpiteet alkavat vaikuttaa taloutta vakauttavasti.

Keskeisimmät talouden tunnusluvut 2023 (suluissa edellinen vuosi):

Toimintakate -302,0 milj. euroa (695,1)

Vuosikate 94,8 milj. euroa (100,0)

Tilikauden tulos 41,3 milj. euroa (47,1)

Tilikauden ylijäämä 41,4 milj. euroa (27,1)

Investointimenot 81,7 milj. euroa (87,5)

Toiminnan ja investointien rahavirta 31,1 milj. euroa (58,7)

Lisätietoja

kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, p. 050 559 0538

Tilinpäätös 2023

Kestävyysraportti 2023