Hyppää sisältöön

Lahden kaupunki torjuu rottien leviämistä  

Lahden kaupunki torjuu rottien aiheuttamia haittoja rakennetuilla viheralueilla.

Tänä syksynä rottia torjutaan seuraavilla alueilla:

  • Asemapäälliköntalonpuisto ja Radansivunkatu
  • Ajokatu ja Varakatu (Paskurinojanrinne) ja Pohjoinen Liipolankatu
  • Torin jätehuone

Lahden kaupunkitekniikka on tilannut syksyllä 2022 käynnissä olevat torjunnat tuholaistorjuntayritys Rentokil Oy:lta.

– Kaupungin tilaama myrkytys on aina väliaikainen ratkaisu ja se on tarpeen vain, kun jyrsijöitä on liikaa. Kun tilanne paranee, syöttiasemat voidaan vaihtaa loukkuihin tai havainnointisyötteihin, joissa voi olla esimerkiksi viljaa, mutta niissä ei ole myrkkyä. Havainnointisyöteillä mitataan rottien määrää alueella, kertoo Rentokilin tarkastaja Kare Seppälä.

Rottien torjunta on ammattilaisen työtä — myös asukkaiden toiminta vaikuttaa

Lahden kaupungin alueella on paljon tuholaistorjuntayrityksiä, jotka käyttävät syöttiasemia. Yksityiset henkilöt tilaavat itsenäisesti torjuntaa ammattilaisilta tai hankkivat rotanloukkuja.  Rotanmyrkyt ovat luvanvaraisia ja niitä myydään vain tuholaistorjuntatoimijoille, ei yksityisille ihmisille.

– Kaupunkiympäristön viheralueiden rottahavainnot varmistetaan ja riskiarvioidaan aina. Ilmoitetut kohteet tarkastetaan, jotta löydetään mahdolliset rotankolot, kertoo kaupungin eläinlääkäri Cecilia Blomgren.

Ruokaa viheralueilta ei useinkaan löydy, elleivät lähiasukkaat ole levittäneet esimerkiksi kompostijätettä yleisille alueille, mutta sen sijaan rottien asuinsijoja viheralueilta löytyy.

Rottien torjunnassa on tärkeää, ettei rotilla ole helppoa ravintoa saatavilla. Rotat ovat kaikkiruokaisia, joten niille kelpaavat syötäväksi niin jyvät, siemenet, hedelmät kuin lihakin. Siksi roskaaminen ja ruuan tähteiden heittäminen luontoon lisää rottien määrää viheralueilla.

Kadonneista syöttiasemista tutkintapyyntö

– Matkakeskuksen läheisyydestä on kadonnut kaksi syöttiasemaa, joista toinen löytynyt, toinen vielä kadoksissa, kertoo Kare Seppälä. Rentokil Oy tulee tekemään ilkivallasta tutkintapyynnön poliisille.

Radansivunkadulta olevat myrkkyasemat on nyt poistettu ja niiden tilalle on asennettu loukkusyötit.

Syöttiasemat ovat normaalisti rottien kulkuväylillä, eikä niitä sijoiteta yleensä näkyviin. Jos puistoon joudutaan asentamaan syöttiasemia näkyvämpään paikkaan, kiinnitetään alueelle ilmoitus ja rajataan lippusiimalla.

Lahden kaupungineläinlääkäri Cecilia Blomgren ohjeistaa kaupunkilaisia toimimaan seuraavasti, jos löytää rottien torjuntaan tarkoitetun syöttiaseman:

  • Älä koske syöttiasemaan.
  • Ota valokuva syöttiasemalta.
  • Ilmoita löydöstä loukun omistajalle, yrittäjälle, syöttiaseman kannesta tai kyljestä löytää tietoa, kuka syöttiaseman omistaa puhelinnumeroineen.
  • Tarvittaessa voi ilmoittaa havainnoista Lahti pisteeseen:
Lahti-Piste