Hyppää sisältöön

Lahden kaupunkikuvaa värittää katutaide

Lahden kaupunkikuvaa värittävät erilaiset katutaideteokset, kuten veistokset, muraalit, graffitit, julisteet ja performanssit. Lahtelaiseen katutaiteeseen voi jatkossa tutustua Lahden kaupungin nettisivuilla.
Museon seinään maalatussa muraalissa on jongleeraava tyttö. Block Party -muraalin toteuttivat taiteilijat Lehtinen + Rantala.

Katutaide on viime vuosina nostanut suosiotaan niin Lahdessa kuin valtakunnallisestikin. Vuonna 2019 järjestetyssä Lahden kaupungin osallistavan budjetoinnin hankkeessa lahtelaiset toivoivat lisää katutaidetta keskustaan.

Lahdessa toteutettuja viimeaikaisia katutaideprojekteja ovat esimerkiksi Malskin ja Matkakeskuksen muraalihankkeet, Jaakko ”Salama” Vuorenmäen maalaus Saimaankadun ilmanlaadun seurantakopin julkisivussa, kauppatorin julistenäyttely ja Flowers of Life -taiteilijaryhmän väliaikaiset valotaideteokset, jotka ihastuttivat kaupunkilaisia Kirkkopuistossa vuona 2020 ja 2021. Myös Lahden kaupungintalon työmaa-aidoissa nähdään taidetta vuosien 2021–2023 aikana. Uudet maalaukset toteutetaan työmaa-aitoihin tänä syksynä. Lisäksi uutta katutaidetta saadaan tänä syksynä muun muassa Rakokiven alikulkutunneleihin.

Lahtelaiseen katutaiteeseen voi jatkossa tutustua Lahden kaupungin nettisivuilla, johon päivitetään tietoa ja kuvia Lahden kaupungin ajankohtaisista katutaidehankkeista. Sivustolla on julkaistu myös dosentti Heikki Helinin laatimat kuvakoosteet lahtelaisesta katutaiteesta.

Helin on eläkkeelle jäätyään kiertänyt kuvaamassa Lahden katukuvaa rikastuttavia graffiteja ja muita katutaideteoksia. Keräämästään kuvamateriaalista Helin on laatinut kolme kattavaa kuvakoostetta vuosina 2015, 2018 ja 2021.

Helinin graffitikoosteissa voit kohdata esimerkiksi Lajos Pinken värikkäät ja iloiset sähkökaappimaalaukset, tunnelimaalauksia ja graffiteja eri puolilta Lahtea sekä kaupungin tuoreimmat muraalit.

Tutustu lahtelaiseen katutaiteeseen

Sivulle päivitetään tietoa ja kuvia Lahden kaupungin ajankohtaisista katutaidehankkeista. Sivustolla on julkaistu myös tutkija ja dosentti Heikki Helinin laatimat kuvakoosteet lahtelaisesta katutaiteesta.

Lisätietoja

Aihealueet