Hyppää sisältöön

Lahden keskustavisio 2040 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa

Lahden keskustavisio 2040 on hyväksytty yksimielisesti kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.5. Puheenvuoroissa kiitettiin erityisesti prosessin vuorovaikutteisuutta sekä opiskelijoiden vahvaa mukana oloa. Seuraavaksi katse suunnataan toteutukseen. Toimenpidesuunnitelman laatiminen lähtee käyntiin saman tien. Vision valmistumista juhlistetaan ja sitä esitellään kaupunkilaisille tiistaina 11.6.2024. 
Havainnekuva Paasikivenaukiosta vuonna 2040. Kuva: Uusi Kaupunki -kollektiivi / Arkkitehdit Tommila Oy ja JADA Oy

Uusi keskustavisio kokoaa yhteen Lahden keskustan tulevaisuuden kannalta keskeiset tavoitteet ja teemat. Visio tarkentaa kaupungin strategiaa ja yleiskaavaa keskustan osalta ja luo perustan konkreettiselle suunnittelulle. Kyse on yhteisistä suuntaviivoista, joihin voidaan nojata kaikessa keskustan kehittämistyössä.

Tavoitteena on, että vuonna 2040 Lahdessa on kaupunkinsa oloinen keskusta. Se on hyvän kaupunkielämän sydän. Keskusta houkuttelee viettämään aikaa, asioimaan liikkeissä ja palveluissa sekä osallistumaan isoihin ja pieniin tapahtumiin. Elävä keskusta luo pohjan koko alueen elinvoimalle, vetovoimalle ja houkuttelevuudelle, jonka avulla Lahti voi pärjätä kaupunkien välisessä kiristyvässä kilpailussa.

Visiota valmisteltiin laajassa yhteistyössä asukkaiden ja keskusta-alueen toimijoiden kanssa. Heiltä saatiin yhteensä yli 1000 ideaa keskustan kehittämiseksi. Ideoita on kerätty asukkaiden työpajoissa, verkkokyselyillä, nuorisotiloissa ja lasten haastatteluilla. Lisäksi päätöksentekijät, keskustan alueen yrittäjät, kiinteistönomistajat, opiskelijat sekä järjestöjen ja yhdistysten edustajat ovat osallistuneet työskentelyyn.

– Seuraavaksi katse suunnataan toteutukseen. Myös tähän työhön tulemme kutsumaan kaupunkilaisia mukaan monin eri tavoin. Elävyys ja elinvoima rakentuvat ideoista, mahdollisuuksiin tarttumisesta ja vuorovaikutuksesta. Yhteinen Lahti syntyy yhdessä tekemällä, sanoo kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Kärkihankkeita ja ketteriä kokeiluja toteutukseen

Vision mukaan tulevaisuuden Lahden keskusta on entistä energisempi ja elämyksellisempi. Keskusta innostaa jokaista liikkumaan, leikkimään, osallistumaan isoihin ja pieniin tapahtumiin, keksimään itse uutta.

Keskustavisio 2040 rakentuu neljän K:n ympärille. Lahden keskusta on vuonna 2040 kestävä, kompakti, kutsuva ja kekseliäs.

Kestävä keskusta tarkoittaa, että vettä ja vehreyttä on ympäri keskustaa ja kestävä elämäntapa on osa arkea. Kompaktissa vartin keskustassa on sujuvaa liikkua, siellä on uusia viihtyisiä reittejä ja katukuva on turvallinen ja huollettu. Kekseliäässä keskustassa on tehty luovuutta ruokkivia ratkaisuja sekä iloa ja elämyksiä taiteella ja muotoilulla. Kutsuva toiminnan keskusta taas houkuttelee elinvoimaisia palveluja, yrityksiä ja tapahtumia ympäri vuoden.

Toteutusta viedään eteenpäin konkreettisten kärkihankkeiden sekä kuuden agendan eli toimintaohjelman avulla. Näitä ovat elinvoimaisuuden, turvallisuuden, mahdollistamisen, lasten, yhteistilojen ja tulokkaiden agendat. Niiden avulla ideoita ja toimenpiteitä kootaan kokonaisuuksiksi ja eri toimijoita kutsutaan puhaltamaan yhteiseen hiileen.

Kärkihankkeiksi visiossa on nostettu Kauppatori, valopihakorttelit, Vesijärven ranta, Ranta-Kartano ja Paasikiven aukio, Urheilukeskus ja radanvarsi, Kisapuisto, Radiomäki sekä näihin liittyvät reitit.

Keskustan yhtenäistämiseksi ja monipuolistamiseksi on tunnistettu tarve selkeyttää ja elävöittää kulkureittejä keskustan ja sen lähiympäristön välille. Reitit vievät muun muassa Pikku-Vesijärveltä torille ja Matkakeskukselta satamaan.

Samalla keskustan katujen identiteettiä vahvistetaan. Keskustan katuja tunnetaan tulevaisuudessa muun muassa muotoilusta, vapaa-ajasta ja kivijalkaliikkeistä.

– Visio kannustaa kaupunkilaisia ketteriin kokeiluihin. Tämä työ on jo käynnissä. Esimerkiksi lauantaina aukeavaa Hämeenkadun kesäkatu -kokeilua on suunniteltu yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa. Heiltä on saatu loistavia ideoita värin ja kaupunkivihreän tuomiseen kesäkadulle. He myös osallistuvat aktiivisesti toteutukseen, kertoo hankepäällikkö Riitta Niskanen.

Keskustavision valmistumista juhlistetaan tiistaina 11.6.2024 klo 16 alkaen kaupungintalon katetulla sisäpihalla. Tilaisuus on avoin kaikille. Lämpimästi tervetuloa!

Keskustavision vuorovaikutuksellisen prosessin suunnittelun ja toteutuksen konsulttina on toiminut Uusi Kaupunki -kollektiivi ja Urban Practice sekä viestinnän tukena Noon Kollektiivi.

Tutustu Keskustavisioon