Hyppää sisältöön

Keskustavisio

Tunnetaanko Lahden keskusta tulevaisuudessa maailmanluokan tapahtumista, urbaanista taiteesta, vihreistä keitaista vai jostain aivan muusta? Vuoteen 2040 tähtäävän keskustavision tavoitteena on luoda Lahteen rohkea ja ennakkoluuloton suunnitelma keskustan kehittämiseksi. Osallistu keskustavision työstöön!

Keskustavisio 2040 kuvaa Lahden keskustaa tulevaisuudessa

Keskustan kehittämisen tavoitteena on luoda viihtyisä, eläväinen ja houkutteleva keskusta asukkaille, yrityksille ja Lahdessa vieraileville. Viihtyisä keskusta lisää elinvoimaa, kutsuu ihmisiä keskustan tapahtumiin ja liikkeisiin sekä houkuttelee Lahteen uusia asukkaita.

Vuoteen 2040 tähtäävä Keskustavisio näyttää, mihin suuntaan keskusta kasvaa ja miten kiinnostavat kulttuurikohteet, liikkeet, viheralueet ja muut keskustan helmet muuttavat sitä, miten liikumme ja asioimme keskustassa.

Tavoittelemme rohkeaa, ennakkoluulotonta ja pitkälle tulevaisuuteen katsovaa keskustavisiota. Hyvä keskustavisio on sekä kunnianhimoinen että toteutuskelpoinen tavoitekuva tulevaisuuden keskustasta.

Uskomme, että viihtyisä ja eläväinen kaupunkikeskusta syntyy parhaiten yhdessä tekemällä. Siksi teemme visiota yhdessä kaikkien kaupunkilaisten ja keskustan alueen toimijoiden kanssa.

Mieti, että olet keskustassa kahdenkymmenen vuoden kuluttua. Mitä näet ympärilläsi? Mitä keskustassa tapahtuu, miltä se kuulostaa ja tuntuu? Mikä tekee keskustasta eläväisen ja viihtyisän?

Lahden näköinen visio ei synny ilman lahtelaisia

Keskustavisio suunnitellaan yhdessä Lahden asukkaiden, opiskelijoiden, kiinteistönomistajien ja yrittäjien kanssa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan kehittämistyöhön! Jaa ajatuksesi ja rohkeat ideasi kanssamme syksyn aikana järjestettävissä asukastyöpajoissa.

 • Seminaarin keskiössä on innostava paneelikeskustelu, jossa kurkistetaan keskustan kehittämiseen kiinteistöjen ja liiketilojen, opiskelijoiden, maankäytön ja päätöksenteon näkökulmista. Seminaarissa pääset myös itse kertomaan, mihin Lahdessa tulisi erityisesti panostaa.

  Keskustavision aloitusseminaari
 • Tiedämme, että Lahessa on jo nyt loistavia ideoita ja visionäärisiä tekijöitä. Ehkä tunnet jonkun, joka on osoittanut intohimoa kaupungin kehittämiseen – tai tekee mahtavia juttuja jo nyt? Ehkä olet itse tällainen tekijä?

  Uskomme, että viihtyisä ja eläväinen kaupunkikeskusta syntyy parhaiten yhdessä tekemällä. Keräämme vinkkejä ja ehdotuksia hyvistä tyypeistä, joita kannattaa ehdottomasti pyytää mukaan kehittämiseen. Kenen ideat sinä haluat mukaan?

  Vinkkaa visionääri
 • Ideariihessä voit jakaa omat ideasi, toiveesi ja huolenaiheesi keskustaan liittyen. Voit osallistua koko tilaisuuteen tai tulla pistäytymään sinulle sopivaksi hetkeksi.

  Palvelutorin aulassa sijaitsevat teemapöydät keskittyvät tulevaisuuden kannalta tärkeisiin aiheisiin “entä jos?” -kysymysten avulla. Pöytien äärelle voi pistätyä ideoimaan ja jakamaan ajatuksia tai vain tutustua muiden ideoihin. Rohkeat ajatukset ovat tervetulleita!

  Osallistujilla on myös mahdollisuus syventyä noin 1,5 tunnin fasilitoituun vuoropuheluun pitkän pöydän keskustelussa, joka alkaa klo 18. Illan aikana kuullaan myös LABin opiskelijoiden valmistelemia näkökulmia tulevaisuuden Lahdesta.

  Ideariihi järjestetään Palvelutorilla, kauppakeskus Trion 2. kerroksessa. Tervetuloa mukaan!

  Lue lisää ideariihestä
 • Keskustan toimijoiden, ammattilaisten ja sidosryhmien starttipajassa määritellään keskustan kehittämisen tavoitteet, tunnistetaan haasteet ja edetään kohti mahdollisuuksia pitkän pöydän keskustelujen ja keskustelumenun avulla. Tilaisuus järjestetään Walimon Casselissa, Vesijärvenkatu 25.

 • Tulevaisuusfestareilla matkataan Lahteen vuonna 2040. Monipuoliseen ohjelmaan sisältyy kansainvälisiä alustuspuheenvuoroja, paneeli sekä visiotyöpajat ammattilaisille ja kaikille asukkaille. Mitä Lahden keskusta voi olla parhaimmillaan.

Lisätiedot