Hyppää sisältöön

Lahden kulttuuriohjelman elokuvapilotti käynnistyy ensi maanantaina 25.4.

Keväälle 2020 suunniteltu ja silloin koronapandemian takia peruttu elokuvapilotti toteutuu tänä keväänä. Elokuvateatteri Kino Iiriksen salin ovet avautuvat pilottiin mukaan kutsutuille lahtelaisille koululaisille ensi maanantaina 25.4. Lahden kulttuuriohjelmaan pilotoidaan uutta käyntikohdetta, elokuvaa yhteistyönä Lastenkulttuurikeskus Efektin kanssa. Elokuvana on lahtelainen arvostelumenestys Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka.

Elokuvaa voidaan koulussa hyödyntää useamman eri oppiaineen opetuksessa (mm. äidinkieli, kuvataide) ja se liittyy luontevasti myös laaja-alaiseen osaamiseen (mm. monilukutaito). Koulukinon laatiman oppimateriaalin teemoja ovat matematiikka ja logiikka, looginen ajattelu ja loogiset kokoelmat, salapoliisit ja dekkarikirjallisuus, dramaturgia ja kirjafilmatisoinnit, tunneilmaisu, elokuvan musiikki.

Uutta kohdetta pohditaan suunnattavaksi neljänsille luokille. Heillä tähän mennessä on kulttuuriohjelmassa ollut yksi kohde, kun useilla muilla vuosiluokilla on lukuvuoden aikana kaksi kohdetta. Koulut ottivat uuden mahdollisuuden vastaan riemuiten ja kaikki mahdolliset ajat täyttyivät nopeasti. Mukana on ryhmiä kymmenestä eri koulusta ja näytöksiä on yhteensä yhdeksän. Kaiken kaikkiaan etsivätoimiston seikkailuja pääsee katsomaan n. 750 oppilasta ja opettajaa.

Lahden kaupunginkirjasto ja kulttuuripalvelut toteuttivat yhteistyössä elokuvaan liittyvän Henkka ja Kivimutka -näyttelyn. Lukuviikon aikana Henkka ja Kivimutka -kirjasarjan kirjoittanut kirjailija Kalle Veirto vieraili kirjastossa, jossa järjestettiin myös keskustelutilaisuus. Näyttely on avoinna kirjastossa vielä ensi viikon ajan perjantaihin 29.4. asti. Elokuvavierailua täydentää Amadeu Viveksen suunnittelema ja toteuttama näyttely. Vives vastasi elokuvassa nähtävistä upeista lavasteista ja rekvisiitasta. Suosittelemme näyttelyssä käyntiä kaikille vauvasta vaariin! Näyttelyyn pääsee tutustumaan kirjaston aukioloaikoina.

Elokuva on tuonut Lahden kaupungille myönteistä näkyvyyttä valtakunnallisesti

Radiomastot, hyppyrimäet, luonto, miljööt – Lahti-kuvaa parhaimmillaan. Kuvaukset tehtiin pääosin Lahdessa, elokuvan tapahtumapaikkana on lahtelainen pientaloalue. Kuvaukset toteutettiin ympäristöpääkaupungissa kestävän kehityksen ja kiertotalouden periaatteita noudattaen kaikilla keskeisillä osa-alueilla, kuten kalustossa, materiaaleissa, logistiikassa, lavastuksessa, puvustuksessa ja tarjoiluissa.

Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka -elokuva

Henkka Virtanen löytää koulumatkallaan todisteen mahdollisesta rikoksesta. Ystävänsä J.K. Kivimutkan kanssa Henkka päättää selvittää mitä oikein on tapahtunut, sillä nämä rikosasiathan kuuluvat poikien perustaman etsivätoimiston tehtäviin. Kun selviää, että alueen postilaatikot ovat yön aikana kadonneet, on etsivätoimistolla selvitettävänään jo kaksi rikosta. Alkaa hauska ja jännittävä seikkailu, jossa pojat joutuvat kohtaamaan myös omat pelkonsa.

Lisätietoja:
Lahden kaupunki
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
p. 050 387 8792
matti.karhos@lahti.fi

Aihealueet