Hyppää sisältöön

Lahden Nuorisoteatteri 60 vuotta

Aikuiseen ikään ehtinyt, mutta nuorekkaana säilynyt Lahden Nuorisoteatteri (tuttavallisemmin Nute) juhlii kevään 2022 aikana 60-vuotista taivaltaan. Näytelmiä on vuosien saatossa toteutettu yhteensä 117! Vuosien vierähtäessä ohjaajat ovat vaihtuneet. Tällä hetkellä ohjaamisesta vastaavat Sanna Heiskanen ja Väinö Weckström. Nuorisoteatteria hallinnoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut, joka myös vastaa produktioiden tuotannosta.

Teatterineuvos Matti Aro perusti vuonna 1953 kaupunginteatterin iltanäyttelijöiden teatterikoulun, jota melko pian alettiin kutsua Nuorisoteatteriksi. Varsinaisesti toiminta alkoi 24.5.1962 ja Lahteen perustettiin Suomen ensimmäinen kunnallinen nuorisoteatteri. Lahden Nuorisoteatteri täyttää tänä vuonna huimat 60-vuotta, ollen vanhin nuorisoteatteri Suomessa.

Tehdään yhdessä

Ohjaaja Väinö Wecström: “Se mitä tehdään, tehdään täysillä ja täydestä sydämestä. Vuosien aikana on solmittu lukuisia ystävyyssuhteita, on saatu itsevarmuutta, tunnettu samanhenkisyyttä ja on voitu saada ponnahduslauta uralle kulttuurin saralla. Tunneskaala nuorilla näyttelijöillä on laaja, varsinkin kun esitys pitää viime hetkillä puristaa kasaan. Tunnelma on käsinkosketeltavan jännittynyt ja tunteet nuorilla heittelevät tuskasta helpotukseen, jännityksestä onnistumiseen ja itkusta nauruun. Pääosassa on kuitenkin aina yhdessä tekemisen riemu ja ystävän kannustaminen – tätä on Lahden Nuorisoteatteri parhaimmillaan!

Juhlavuoden ensimmäinen ensi-ilta oli lauantaina 26.3., jolloin ensi-iltansa sai näytelmä Pikku prinssi. Esitys tavoitti n. 1000 kävijää. Näyttelemässä oli Nuorisoteatterin nuorempien ryhmä (12–16-vuotiaat). Pikku prinssin ohjasi Sanna Heiskanen.

Eros ja Psykhe -näytelmän ensi-iltaa ja Nuorisoteatterin juhlapäivää vietetään lauantaina 21.5. 

Ensi-illan näytelmä lauantaina 21.5. on poikkeuksellisesti varattu kaikille entisille ja nykyisille nutelaisille, joita on yritetty tavoittaa monia eri kanavia hyödyntäen. Kaikki Nuorisoteatterin toiminnassa olleet ovat erittäin tervetulleita osallistumaan juhlapäivään. Ohjelmaa juhlapäivän aikana on rutkasti. Päivä alkaa kello 11 nuoremman ryhmän esittämällä ympäristöaiheisella kaupunkiseikkailulla Pallo hukassa. Pallo hukassa on osa Lahden Lasten (Talvi)karnevaaleja ja esitys on avoin kaikelle yleisölle.

Juhlanäytöksenä lauantaina 21.5. kello 15 esitetään näytelmä Eros ja Psykhe, jonka esittää Nuorisoteatterin vanhempien ryhmä (16–22-vuotiaat). Näytelmän on ohjannut Väinö Weckström. Näytelmä on Eeva-Liisa Mannerin kirjoittama ja se oli Lahden Nuorisoteatterin historian ensimmäinen produktio. Muut Eroksen ja Psykheen esitykset ovat tiistaina 24.5. kello 19, sunnuntaina 29.5 kello 15 ja perjantaina 3.6. kello 19.

Illalla juhlavieraille on esiintymässä entisiä nutelaisia erilaisissa kokoonpanoissa. Lisäksi jaetaan huomionosoituksia ansioituneille nuorisoteatterilaisille kautta vuosien. Kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen tuo Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen ja huomionosoitukset jakavat hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen sivistysjohtaja Tiina Granqvist ja kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos. Illan juhlapuhujiksi on kutsuttu Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja (Nuorisoteatterissa v. 1988–1991) ja näyttelijä (HKT) Eppu Salminen (Nuorisoteatterissa v. 1981, 1984–1986).

Näytelmä osana kulttuuriohjelmaa

Erosta ja Psykhettä esitetään viiden näytöksen verran osana Lahden kaupungin kulttuuriohjelmaa. Yhteensä viidestä lahtelaisesta koulusta saapuu noin 700 yhdeksäsluokkalaista katsomaan näytelmää. Lahden Nuorisoteatteri on ollut mukana kulttuuriohjelman toiminnassa jo 13 vuoden ajan, keväästä 2010 alkaen. Vain kevään 2020 esitys jäi kokonaan toteutumatta koronapandemian vuoksi.

Juhlanäyttely

Lahden Nuorisoteatterin juliste- ja valokuvanäyttely on avoinna kello 13–15 ravintola Tirrassa ja Pikkuteatterilla. Näyttelyyn voi tutustua myös näytöskauden esitysten yhteydessä ja ravintola Tirran aukioloaikoina. Nuorisoteatterin historiaa on aiemmin koottu historiikkeihin, ensin ensimmäiset 35 vuotta ja sitten sitä seuranneet 15 vuotta. Nyt viimeiset 10 vuotta (vuodet 2012–2022) on kerätty omaksi kokonaisuudekseen, kuinkas muutenkaan kuin entisen nutelaisen, historianopiskelija (Helsingin yliopisto) Sakari Bisterin voimin. Näihin teksteihin voi illan aikana tutustua ja myöhemmin tiedot ovat ladattavissa Nuorisoteatterin www-sivuilta osoitteesta www.lahti.fi/lahdennuorisoteatteri.

Lisätiedot:
Lahden kaupunki
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
p. 050 387 8792
matti.karhos@lahti.fi

www.lahti.fi/lahdennuorisoteatteri
www.talvikarnevaalit.fi

Aihealueet