Hyppää sisältöön

Lahden Paavolaan kestävän rakentamisen pilottialue – alueellinen innovaatioverkosto kokoontui positiivisten paikallisuutisten keskellä

Hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto kokosi maaliskuussa rakennusalan kehittäjät Lahteen. Kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki kutsui yrityksiä mukaan pilotoimaan kehittyvällä Paavolan alueella.
Ilmakuva Lahdesta

Maaliskuun alussa oli Lahden elinkeinoelämää hemmoteltu nykyiset taloussuhdanteet huomioiden poikkeuksellisilla uutisilla. LUT-yliopisto ilmoitti opintotarjontansa laajentamisesta Lahden kampuksella vuonna 2026. Tavoitteena on aloittaa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan kandidaatin, diplomi-insinöörin sekä tohtorin koulutukset Lahdessa.

NCC ja Luhta-Kiinteistöt taas uutisoi Luhdan omistaman keskus­ta­korttelin kehittämissuunnitelmista. Paavolan alueelle rakennetaan hotelli, uusia asunto­ja sekä peruskorjataan suuri toimis­to­ra­kennus. Kortteliin valmistuu vuonna 2026 uusi Citymarket, jonka rakennustyöt käynnistyvät keväällä puretun Anttilan tavaratalon tontilla.

Kaupunginarkkitehti Johanna Palomäki esitteli tapahtumassa Lahden kaupungin keskustavision luonnosta vuodelle 2040. Yrityksille yksi tärkeimmistä viesteistä koski Paavolan alueen valintaa kestävän rakentamisen pilottialueeksi. Vireillä on juuri nyt useita asemakaavahankkeita.

– Projektit ovat nyt siinä vaiheessa, että Paavolasta on löydettävissä monenlaisia pilottikohteita innovaatioille. Toivommekin mahdollisimman erilaisia toteutuksia: maarakentamista, infrarakentamista, materiaalien kokeilua tai vaikka viherrakentamista, Palomäki havainnollisti.

Luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen merkityksestä tuoreinta tietoa jakoi tutkimusprofessori Ilkka Leinonen Luonnonvarakeskuksesta. Hiilinielu on prosessi, joka poistaa hiiltä ilmakehästä ja siirtää sen varastoon. Rakentamisessa esimerkiksi puupohjaisten materiaalien käyttö on tehokas tapa tuottaa nieluja.

EU:n taksonomian ja lainsäädännöllisten muutosten vaikutuksista rakennusalaan tapahtumassa alusti ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen Rakennusteollisuus RT ry:stä.

– Pian päättyvä EU-vaalikausi on ollut oikeaa sääntelyn ”kokeilukulttuurin” aikaa. EU:n taksonomia-asetus tulee sisältämään kriteerejä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, kiertotalouteen sekä luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen, Vuorinen kertoi.

Uudistunut rakentamislaki tulee voimaan vuonna 2025, mutta taksonomian mukaisen rakentamiseen kannattaa siirtyä heti kun mahdollista. Laki tuo mukanaan muun muassa velvollisuuden ilmastoselvityksestä 50 vuoden elinkaarelle. Kaikki tapahtuman asiantuntijat korostivat, ettei tulevia sääntelyitä tule nähdä toimintaa rajoittavina uhkina vaan etsiä rohkeasti uutta liiketoimintapotentiaalia, joka tukee kestävää rakentamista.

Käytäntöön tähtäävää innovointia verkostoissa

AFRY:n kestävän kehityksen johtaja Arto Toorikka muistutti osallistujille, että suomalaisessa rakennusalan osaamisessa on runsaasti kaupallista potentiaalia myös vientiin. Esimerkiksi ilmanvaihdon teknologisissa ratkaisuissa Suomi on jo nyt todellinen edelläkävijämaa.

Osallistujat saivat jo aloitustapahtumassa maistiaisia verkostomallisesta innovoinnista AFRY:n asiantuntijoiden johdolla. Spontaaneista pilotointi-ideoista äänestettiin sovelluksen avulla parhaaksi rakennusosien uudelleenkäyttö purkukohteessa sekä alueen rakennusosien mallinnus.

– Täydet sata prosenttia osallistujista piti pikaideaa jatkokehityskelpoisena, joten tätä kehitettiin yhdessä jo askel pidemmälle samalla verkoston jäseniin tutustuen. Esimerkiksi tuotekehitysryhmään osui niin startup-yrittäjiä kuin tutkimuspuolen ja rakennusinfran asiantuntemusta eli erittäin hyödyllinen yhteenliittymä, kertoi projektipäällikkö Juha Kapanen Lahden kaupungilta.

Kestävän rakentamisen innovaatioverkosto tulee toimimaan alueellisena tiedonvaihdon, yhteistyön ja kehittämisen alustana. Yritykset voivat näin löytää uusia asiakkuuksia, kumppanuuksia ja ratkaisuja sekä päästä mukaan kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin, joilla edistetään hiilineutraalia rakentamista.

Tapahtuman järjesti Lahden hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto -hanke ja tilaisuutta fasilitoi AFRY. Hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto on vuonna 2023 Lahdessa käynnistynyt EAKR-osarahoitteinen hanke, joka kokoaa yhteen Lahden talousalueen rakentamisen toimijat edistämään hiilineutraalin rakentamisen teemoja. Lisätietoja hiilineutraalin rakentamisen innovaatioverkosto -hankkeesta.

Lisätietoja