Hyppää sisältöön

Lahdessa ehkäisevän päihdetyön Kaikkien kaupunki -kampanjaviikko

Kaikkien kaupunki -kampanjaviikko 23.9. – 1.10.2021 nostaa esiin päihteidenkäyttöön, kaupunkiturvallisuuteen ja -viihtyvyyteen liittyviä teemoja ja ratkaisumalleja. Viikko tarjoaa toimintaa, tapahtumia ja erilaisia osallistumismahdollisuuksia kaikenikäisille lahtelaisille.

Lahden katukuvassa näkyvä päihteiden käyttö puhututtaa ja luo turvattomuuden tunnetta.
– Kaikkien kaupunki -kampanjalla pyrimme löytämään ratkaisuja ja vinkkejä siihen, miten kaupunkiympäristössä kohtaamme erilaisia ihmisiä ja miten voimme tuntea olomme nykyistä turvallisemmaksi, kertoo kaupungilta Marja Mikola, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori.

– Kampanjalla haluamme myös herättää keskustelua ja ymmärrystä siitä, että mahdumme kaikki samaan kaupunkiin.

Valtakunnallisessa kampanjateemassa halutaan kannustaa miettimään, miltä Lahti kotikaupunkina näyttää.
– Vaikka kaupunkimme on sama, katsomme sitä eri näkökulmista. Toiselle meistä puisto on pelkkä ohikulkumatka, toiselle meistä se voi olla yöpaikka, Mikola avaa valtakunnallista teemaa.

Kampanjalla halutaan lisätä ymmärrystä katukuvassa ja julkisissa tiloissa esiintyvien häiriöiden taustalla olevista tekijöistä sekä pohtia ratkaisumalleja ongelmien hillitsemiseksi. Harva viettää aikaa kadulla tai julkisissa tiloissa päihtyneenä huvikseen. Taustalla on usein pitkään jatkunutta ja ongelmaksi muodostunutta päihteidenkäyttöä ja muita ongelmia.

Kaikkien kaupunki -kampanjaa koordinoi valtakunnallinen Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, EPT-verkosto. Kampanjaviikko Lahdessa toteutetaan moniammatillisen asiantuntijaryhmän, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön verkosto Pete Lahden, järjestöjen, seurakunnan ja yrittäjien yhteistyönä. Tänä syksynä kampanja järjestetään Lahden lisäksi Tampereella, viime vuonna Oulussa.

Kampanjaviikolla tarjolla on toimintaa ja tapahtumia eri-ikäisille lahtelaisille. Lahden-kampanjaviikon tapahtumat ja niiden ajankohdat näet ehkäisevän päihdetyön verkoston valtakunnallisilta Kaikkien kaupunki -kampanjasivulta. Tietoa löytyy myös kaupungin verkkosivuilta ja fb-tapahtumasivulta.

Kaikki live-tapahtumat järjestetään terveysturvallisesti THL:n ja alueellisten koronasuositusten mukaisesti.

Toimintaa ja tapahtumia eri-ikäisille lahtelaisille

Kampanjaviikolla tarjolla on toimintaa ja tapahtumia eri-ikäisille lahtelaisille

 • Kampanjan avajaiset Palvelutorilla to 23.9.klo 14–15.30.
 • Lahden peruskouluikäiset ovat mukana kampanjassa muun muassa siten, että teema on sisällytetty perusopetuksen lukuvuosikalenteriin.
  – Alakouluissa teemaa käsitellään Mitä tehdä, jos kaupungilla liikkuessa pelottaa? –videon herättämien ajatusten siivittämänä.
  – Yläkouluikäisten kanssa voidaan katsoa heidän ikäryhmälleen soveltuvaa videota, miksi ihmiset ovat sekaisin kadulla.
  Molemmat videolinkit löytyvät Kaikkien kaupunki Lahti -sivulta.
  – Harjun koulun lapset piirtävät kuvia aiheesta, millainen on kaikkien kaupunki?  Piirustuksista tehdään näytetty Palvelutorille, joka on siellä esillä kampanjan ajan. (Alla kuva näyttelystä.)
 • Viikon aikana keskustassa liikkuvilta nuorilta myös kysytään heidän mielestään turvallisia ja turvattomia paikkoja keskustassa sekä mitä he itse voisivat tehdä turvallisuuden parantamiseksi.
 • Maanantaina 27.9. pääkirjastossa voi lainata ”elävän kirjan” eli asiantuntijan tai kokemusasiantuntijan keskustelukumppaniksi. Elävien kirjojen tarinat ovat aitoja kokemuksia, ja lainaajalla on mahdollisuus saada rehellisiä vastauksia mieltään askarruttaviin kysymyksiin.
 • Keskiviikkona 29.9 iltapäivällä ehkäisevän päihdetyön eri toimijoita esittäytyy pääkirjastossa. Tilaisuudesta on mahdollisuus saada vinkkejä muun muassa siihen, mistä hakea apua ja missä kohdata muita.
 • Keskiviikkoiltana 29.9. pääkirjaston auditoriossa järjestetään paneelikeskustelu, jossa keskustellaan katukuvassa näkyvästä päihteidenkäytöstä ja miten Lahdesta tehdään kaikkien kaupunki. Paneelissa ovat mukana kaupunginhallituksen puheenjohtaja, poliisi, kadulle jalkautuva työntekijä, kokemusasiantuntija, keskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja sekä ehkäisevän päihdetyön asiantuntija. Paneelikeskustelua voi tulla seuraamaan paikan päälle. Tilaisuus striimataan kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla.
 • Teemaviikkoon liittyen järjestetään ammattilaisille yhteistyössä Lab-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden kanssa Webinaari, jossa käsitellään päihderiippuvuutta monesta eri näkökulmasta ja tutustutaan Lahden erilaisiin päihdepalveluihin. Webinaariin on tähän mennessä ilmoittautunut reilut 200 ammattilaista Päijät-Hämeestä.

Lahden koko viikon ohjelma valtakunnallisilla Kaikkien kaupunki -kampanjasivulla.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
Osallisuus ja hyvinvointipalvelut
Marja Mikola, Ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori, p. 044 482 6378
marja.mikola@lahti.fi

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT verkosto)
Riikka Perälä, asiantuntija, p. 040 451 4199
riikka.perala@ehyt.fi 

Kaikkien kaupunki -sivusto

#kaikkienkaupunkilahti

päivitetty 23.9. kuva Palvelutorilta, Harjun koululaisten näyttelystä