Hyppää sisältöön

Lahdessa omakotiasumisen kustannustaso on edullinen

Omakotiliiton tutkimuksen mukaan omakotiasujan kunnallismaksut ovat Lahdessa keskimääräistä edullisemmat. Liiton tutkimuksessa huomioidaan muun muassa kiinteistövero, lämmityssähkö ja vesimaksut.
Ilmakuva omakotitaloista Lahden Jalkarannassa

Omakotiliiton tutkimuksessa vertailtiin omakotitaloasujien asumiskustannuksia yhteensä sadassa kunnassa. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu. Tiedot edustavat maaliskuun 2021 tilannetta ja vertailussa on käytetty esimerkkinä 120 neliön tyyppiomakotitaloa.

Omakotiliiton kuntatutkimuksessa näkyy, että asumiskustannukset kuntien välillä ovat kasvamassa entistä suuremmiksi. Keskimäärin kunnalliset maksut lohkaisevat asukkaan kukkarosta 4 078 € vuodessa. Kalleimman ja edullisemman kunnan välillä oli jo noin 1800 euron ero maksuissa. Lahdessa kustannukset olivat noin 3740 euroa.

Kuntavertailussa erityisesti sähkön hinta nousi Lahdessa edullisimpien joukkoon. Tutkituista sadasta kunnasta sähkölasku oli Lahdessa kymmenenneksi edullisin.

– Asiakaspalautteista huomaa, että sähkösiirto koetaan Lahdessa kovinkin kalliiksi. Valtakunnallisessa vertailussa olemme kuitenkin todella kilpailukykyisiä, josta lahtelaiset hyötyvät, iloitsee Lahti Energian asiakkuus- ja myyntijohtaja Johanna Haverinen.

Omakotiliiton kuntatutkimuksen aineisto