Hyppää sisältöön

Lahdessa pääsee asumaan palvelujen äärelle

Lahdessa on viime vuosina rakennettu paljon omistus- ja vuokra-asuntoja. Tahti on tasaantunut, mutta uutta tarvetta syntyy edelleen yhä pienemmistä perheistä ja halusta muuttaa kerrostaloihin lähelle palveluja.
kaupungingeodeetti Juha Helminen seisoo radan varrella

Lahden väestöennusteisiin suhteutettu asuntotarve on ollut noin 700 uutta asuntoa vuodessa. Väestönkasvua seurataan tarkasti kaavoituksessa, rakennusliikkeissä ja vuokratalomarkkinoilla.

Viime vuosikymmenten vilkkain buumi osui vuosiin 2014–2018, jolloin Lahteen valmistui jopa tuhat asuntoa vuodessa. Siitä on pudottu realistiselle tasolle, kaupungingeodeetti Juha Helminen kertoo.

Viime vuonna valmistui noin 600 asuntoa. Tontteja on pystytty tarjoamaan tasaisesti rakennusliikkeille ja mm. säätiöille, jotka rakennuttavat asuntoja erityisryhmille.

– Meillä on kymmenen vuoden kerrostalotonttitarve reservissä. Toivon, että kaavoitusmäärää sopeutetaan, kun kaupungin strategiaa tarkistetaan. Nyt avainasemassa ovat väestönkasvua lisäävät toimet, Helminen sanoo.

Tällä hetkellä tuotanto painottuu iäkkäille ja opiskelijoille suunnattuihin asuntoihin. Jokainen kaupunki haluaa tarjota päätuotantonsa työikäisille ja näiden perheille. Monia työikäisiä koskee korona-ajan luoma uusi tarve, etätyöpiste kotona.

– Tämä on näkynyt kaupungissa omakoti- ja rivitalotonttien kysyntänä pitkän hiljaisen ajan jälkeen.  Muuten suunta on selvästi kohti kerrostaloasumista keskeisillä paikoilla, Helminen pohtii.

Rakennuttajat punnitsevat tarkkaan, mihin uustuotanto kannattaa sijoittaa. Hartelan aluejohtaja Tuomas Ruponen ottaa esimerkiksi matkakeskuksen tuntumaan rakennettavan Vahva-Jussin alueen.

Tärkein tekijä on sijainti eli hyvät kulkuyhteydet ja lyhyt etäisyys palveluihin. Haluamme elävöittää kaupunkia ja edistää kevyen liikenteen muotoja ja kivijalkaliikkeiden palveluita.

Tuomas Ruponen, Hartelan aluejohtaja

Hartelassa on huomattu etätyön aiheuttamat tarpeet ja pohdittu mahdollisuuksia lisätä etätyötiloja kerrostaloihin. Tällä hetkellä korostuvat kuitenkin yksin asuvat.

– Lahdessa yksin asuvien naisten osuus kasvaa koko ajan. Emme silti halua luoda vain yhden väestöryhmän alueita. Yhteisöllisyyttä edistetään rakentamalla monipuolisesti asuintaloja eri elämäntilanteisiin.

Myös Lahden vuokra-asuntotarjonta on kasvanut merkittävästi, kun osa ns. kovan rahan asunnoista on päätynyt sijoittajille.

– Kilpailu on aika kovaa, mutta meillä on ollut hyvä käyttöaste. ARA-tuotanto merkitsee vakaata hintatasoa vuokralaisille, eli emme mene suhdanteiden mukaan, Lahden Talot Oy:n kiinteistöjohtaja Harry Koskela kertoo. Yhtiö on Lahden suurin vuokra-asuntojen tarjoaja.

Yhtiö on rakennuttanut mm. 110 uutta opiskelija-asuntoa Niemen kampuksen lähelle Laatikkotehtaankadulle. Koskela toivoo, että osa opiskelijoista ihastuisi vaikkapa Mukkulan rantoihin ja hyviin palveluihin ja jäisi kaupunkiin.

­– Ihmisiä tänne kaivataan lisää. Lahdessa on tarjolla hyvin asuntoja, ja yhä useamman mielestä vuokra-asuminen on trendikäs ja helppo vaihtoehto.

Teksti: Ina Ruokolainen

Lue uusin Kaupunkilainen verkossa

Aihealueet