Hyppää sisältöön

Lahtelaiset voivat kuvata kaupungin katuja ja ansaita rahaa huhtikuussa

Lahti joukkoistaa katujen kuntokartoituksen Crowdchupa-mobiilipelin avulla: tienkäyttäjät keräävät tietoa katujen kunnosta napsimalla virtuaalimarjoja ja tienaavat samalla rahaa. Kartoitustapahtuma alkaa 23.4. klo 10.00.

Kartoitustapahtumaan osallistumiseen tarvitsee älypuhelimen, auton ja tuulilasiin kiinnitettävän puhelinpidikkeen.

Lahtelaiset voivat ladata puhelimeensa ilmaisen Crowdchupa-sovelluksen, jossa on karttanäkymän kaupungin kaduista. Kaduilla on virtuaalisia hedelmiä ja marjoja, joita kerätään nauhoittamalla videota. Kun joku kerää hedelmän tai marjan, se katoaa reaaliajassa kaikkien kartoista. Kerättäviä objekteja on ripoteltu kartalle noin kahden euron arvosta joka kilometriä kohden. Osallistujat saavat maksun pankkitililleen kerätyistä objekteista päivän päätteeksi.

– Lahdessa asukkaiden osallistaminen kaupungin kehitykseen ei ole uusi asia. Lahtelaisilla on arvokasta tietoa omasta elinympäristöstään. Tämä peli on uusi hauska tapa edistää katujen kunnostamista talven jäljiltä yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Samalla saamme tietoa kaupungista asukkaiden silmin. Kannustan kaikkia mukaan, sanoo kaupungininsinööri Mika Lastikka.

Tekoäly analysoi katujen vauriot osallistujien videoista. Näin kaupunki saa tietoa siitä, mihin päällystystöihin varatut eurot kannattaa suunnata.

Sovelluksen käyttäjän on hyvä muistaa liikenneturvallisuus ja huomioida, että puhelinta ei voi käyttää ajon aikana. Kuljettajan käsien on pysyttävä ratissa.

– Vaikka peli veisi mukanaan, niin muistetaan liikkua turvallisesti, muistuttaa Lastikka.

Tapahtuma järjestetään samaan aikaan Asikkalassa. Lisää on tiedossa heinäkuussa, kun Lahden pyörätiet kartoitetaan samalla menetelmällä.

Mikä on Crowdchupa?

  • Crowdchupa on tamperelainen startup-yritys, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Hollannissa.
  • Crowdchupa-mobiilipeli on kehitetty datan keräämisen joukkoistamiseen.
  • Pelin avulla videodatan keräämisen hintaa ja kustannusta on mahdollista leikata merkittävästi.

Lisätietoja:

Lahden kaupunki

kaupungininsinööri Mika Lastikka, 050 638 91, mika.lastikka@lahti.fi

Crowdchupa

toimitusjohtaja Toni Paju, 050 322 6263, toni.paju@crowdchupa.com

Kuva Crowdchupa