Hyppää sisältöön

Lah­ti jatkaa maailman joh­ta­vien il­mas­to­kau­pun­kien lis­tal­la

Lahti pääsi CDP:n johtavien ilmastokaupunkien A-listalle 95 parhaan kaupungin joukkoon. Arvioinnissa kiitetään Lahden korkeaa tasoa sopeutumisen ja lieventämisen toimissa.

Päästäkseen mukaan CDP:n A-listalle, kaupungin tulee tehdä päästökartoitus, riskienarviointi, sitoutua kunnianhimoiseen päästövähennystavoitteeseen sekä laatia sopeutumisen ja lieventämisen toimenpidesuunnitelmat. Lahti pääsi mukaan A-listalle vuonna 2019. Muista suomalaisista kaupungeista listalle ylsivät myös Turku, Helsinki ja Espoo

Lahti on asettanut kunnianhimoisia, mutta realistisia tavoitteita ja edistynyt näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

– Lahdessa on luotu kokonaisvaltainen ilmasto-ohjelma, jossa kaikki kaupungin toimi-alat, tytäryhtiöt ja yksityinen sektori pääsevät osallistumaan ilmastotyöhön, ympäristökoordinaattori Aino Kulonen kommentoi.

Lahti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä, merkittävästi kansallisia ja kansainvälisiä tavoitetta aikaisemmin. Tiekarttana toimii Lahden kestävän energian ja ilmastonmuutoksen toimenpidesuunnitelma vuoteen 2030. Siinä listattuja lähes sataa toimenpidettä sekä niiden edistymistä voi tutkia Lahden ympäristövahti -palvelussa.

– Merkittävin askel kohti hiilineutraaliutta oli hiilen polton lopettaminen vuonna 2019. Nyt merkittäviä päästövähennyksiä tavoitellaan erityisesti liikenteestä ja esimerkiksi siirtymällä erillislämmityksessä kestäviin vaihtoehtoihin ja rakennusten energiatehokkuutta parantamalla. Ensi vuoden aikana päivitämme ilmasto-ohjelmaa erityisesti hillintään liittyvien toimien osalta. Jatkossa myös sopeutumisen toimenpiteisiin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota, Kulonen kertoo.

CDP on voittoa tavoittelematon maailmanlaajuinen organisaatio, joka ylläpitää globaalia ilmastotoimien ilmoitusjärjestelmää yrityksille, alueille ja kaupungeille.

Tutustu CDP:n A-listaan

Aihealueet