Hyppää sisältöön

Lahti kokeilee ensimmäisenä maailmassa tekstiilipanttia

Kokeilujakson ajan kassillisen poistotekstiilejä voi vaihtaa kahvilipukkeisiin tai maauimalalippuihin kauppakeskus Trion Palvelutorille avatulla pop up -pisteellä. Tekstiilipantin kokeiluaika on 30.5.–9.6.2023.
Nainen heittää pussillisen poistotekstiiliä keräyspisteelle

Poistotekstiilien kierrätystä kokeillaan ensimmäistä kertaa vastikkeellisella järjestelmällä Lahdessa. Kokeilulla halutaan testata kaupungin kannustinten vaikutusta poistotekstiilien kierrätysintoon.

Miten tekstiilipantti toimii?

Tuo kassillinen poistotekstiiliä kauppakeskus Trion pop up -keräyspisteelle, joka sijaitsee Palvelutorilla osallistumistila Kympissä Trion 2. kerroksessa. Saat vastineeksi kahvilipun tai maauimalan pääsylipun. Enintään yksi uimalippu tai kaksi kahvilippua / asiakas.

Suuret poistotekstiilimäärät kannattaa viedä Lahden lajitteluasema Pilleriin, Kujalan käsittelykeskukseen. Voit viedä poistotekstiiliä myös muihin keräyspisteisiin (kierrätyskeskus Patinaan ja Harjula-keskukseen), mutta pantin saat vain Trion pop up -pisteeltä Palvelutorilta.

Pantit ovat voimassa ja hyödynnettävissä kupongilla keräysjakson ajan 30.5.–9.6.2023.

Tekstiilien kierrätys kaipaa vauhdittamista

Tekstiilien kierrätys helpottui vuoden alussa, kun poistotekstiilien erilliskeräys alkoi koko maassa. Tästä huolimatta tekstiilit ovat edelleen yksi Suomessa vähiten kierrätetyistä jätelajeista.

Jokaista suomalaista kohden sekajätteeseen päätyy vuosittain noin kolme kiloa poistotekstiilejä. Se on suunnilleen yhden muovikassillisen verran kangasta ja kuituja, jotka voisivat päätyä hyötykäyttöön.

–Suomi on esimerkkimaa mm. muovipullojen kierrätyksessä, mutta poistotekstiilien suhteen meillä on vielä paljon parannettavaa. Keskimäärin suomalaiset hankkivat vuodessa noin 11 kiloa erilaisia tekstiilejä. Samaan aikaan jopa kolme kiloa tekstiilejä päätyy sekajätteenä poltettavaksi energiaksi. Kaikki keinot tämän erän tehokkaampaan hyödyntämiseen ovat tervetulleita, sanoo Salpakierron kehityspäällikkö Kimmo Rinne.

Lahdessa kerätyt tekstiilit jatkokäsitellään Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylaitoksella. Lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kiertotalouden mukaisesti tekstiileistä saatavaa kierrätyskuitua voidaan uudelleenhyödyntää uusien tuotteiden, kuten lankojen, eristeiden ja akustiikkalevyjen valmistuksessa.

Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailu käynnissä kesän ajan

Tekstiilipantti-kokeilun lisäksi kaupunki järjestää tekstiilien kiertotalouteen keskittyvän valtakunnallisen Rihmat kiertoon -suunnittelukilpailun 29.5.–13.8.2023. Sen tavoitteena on löytää uusia innovatiivisia ratkaisuja poistotekstiilien käyttöön. Kilpailu ja panttikeräys järjestetään yhteistyössä Kestävä Lahti -säätiön, LAB-ammattikorkeakoulun ja Salpakierron kanssa.

Lue myös

Kiertotaloudesta kertova tekstiilitaideteos nähtävillä Lahdessa

Lahti pilotoi tekstiilipanttia – kierrätysvolyymi nousi 500 %

On aika laittaa rihmat kiertoon

Aihealueet