Hyppää sisältöön

Lahti muuttokohteena kiinnostaa Kymenlaaksossa ja Helsingissä

Lahden vahvuuksia ovat palvelut ja harrastusmahdollisuudet, heikkoutena työpaikkojen tarjonta.

Taloustutkimuksen Muuttohalukkuus 2020 -tutkimuksen mukaan tärkeimmät muuttoon vaikuttavat syyt ovat hyvät palvelut, sijainti, työpaikka, viihtyisä asuinympäristö ja asuntojen hinnat. Muuttohalukkuustutkimuksessa Tampere arvioidaan kokonaismielikuvaltaan parhaaksi asuinpaikaksi. Seuraaviksi sijoittuvat Jyväskylä ja Turku.

Kaupungeittain tarkasteltuna eniten muuttohalukkuutta Lahteen on lähellä sijaitsevista kaupungeista, kaikista eniten potentiaalisia muuttajia löytyy Helsingistä.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on tyytyväinen siihen, että yhä useampi helsinkiläinen pitää Lahtea kiinnostava muuttokohteena. Timonen näkee Lahdella olevan nyt useita tuoreita vahvuuksia mielikuvan parantamiseen.

– LUT-yliopiston toiminta on käynnistynyt hyvin, ja se tuo kaupunkiin myös uusia kiinnostavia työpaikkoja. Euroopan ympäristöpääkaupunki ja johtajuus ympäristöasioissa on toinen tärkeä voimavara, sanoo kaupunginjohtaja Timonen.

Lahti kaupunkien keskitasoa

Lahti on yli 100 000 asukkaan kaupungeista muuttajien mielestä Lahti on vähiten houkutteleva mutta vastaa kaikkien tutkimuksessa mukana olevien kaupunkien keskiarvoa. Lahdessa asuvat tai asuneet vastaajat antavat kaupungille arvosanan 7,8. Asteikolla 4-10 muualla asuvat antavat Lahdelle 6,7, joka on sama kuin kaupunkien kokonaiskeskiarvo.

– Lahden julkinen mielikuva on negatiivisempi kuin kokemusperäinen mielikuva, arvioi tutkimuspäällikkö Timo Myllymäki Taloustutkimus Oy:stä. Myllymäki nostaisi myös esille Lahden opiskelumahdollisuudet, joita muuttohalukkuustutkimuksen mukaan ei vielä tunneta.

Tutkimuksessa on mukana 61 Suomen suurinta kaupunkia ja kuntaa. Tutkimus toteutettiin osana Suomi Tänään -internetpaneelitutkimusta, johon vastasi 3101 iältään 15-79 -vuotiasta suomalaista helmikuussa 2020.