Hyppää sisältöön

”Lahti on nostanut hienosti esiin ympäristöön liittyviä ideoita myös matkailussa”

Matkailuyrittäjä Jarno Purtsin työpäivät ovat yhdistelmä etätöitä ja automatkoja työmaille ympäri Suomea. Siksi on tärkeää, että kotoa Lahden Karistosta pääsee sujuvasti tien päälle – ja nopeasti takaisin kolmilapsisen perheen luokse.
Jarno Purtsi hyppyrimäen juurella

Purtsin perhe päätyi vuonna 2014 Lahteen puolivahingossa. Tuolloin Vierumäki-yhtiöllä työskennellyt Jarno myös asui perheineen Suomen Urheiluopiston alueella Heinolan Vierumäellä. Kun perhe kasvoi, oli aika etsiä paikkaa omakotitalolle.

Karistosta, noin kuusi kilometriä Lahden keskustasta, löytyi sopiva tontti. Kymijärven rannan tuntumassa sijaitseva alue on etenkin lapsiperheiden suosiossa.

– Meillä ei ollut ennestään mitään suhdetta Lahteen, mutta kasvavalta alueelta löytyivät päivähoito, koulu, kauppapalvelut ja hyvät yhteydet moottoritielle. Karisto on osoittautunut turvalliseksi lapsiperheelle, minkä vuoksi meillä ole ollut mitään painetta muuttaa pois.

Purtsin lapsista esikoinen on nyt kymmenvuotias, keskimmäinen kuusivuotias ja nuorin reilu nelivuotias. Nuorimman kanssa saavutettava ja turvallinen ympäristö on erityisen tärkeä, sillä vanhemmat toimivat yhdessä vammaisen pojan omaishoitajina.

– Onneksi molempien vanhempien työt joustavat, muuten omaishoito ei onnistuisi. Lisäksi olemme saaneet pojalle Lahdessa säännöllistä fysioterapiaa ja hyvin liikkumisen apuvälineitä.

Korona-ajan etätyöt ja kaipuu luontoon näkyvät myös Purtsin perheessä niin, että ajoittain se viettää aikaa mökkeillen pohjoisessa. Lahdesta löytyvät kuitenkin sopivat arjen elementit, johon kuuluvat koulun ja päivähoidon ohella lähiluonto ja lasten harrastukset.

Esikoispoika harrastaa mäkihyppyä ja yhdistetyn hiihtoa, mikä vie perheen useinyhdessä Urheilukeskukseen Karpalon mäkiin. Aktiivinen tytär on hänkin ehtinyt kokeilla erilaisia lajeja ja harrastaa samoja lajeja.

– Harrastamme yhdessä hiihtämistä ja laskemista ja ulkoilua. Pyrimme retkeilemään ja nauttimaan puhtaasta luonnosta myös laajemmin Lahden seudulla.

Purtsi on tietoisesti muokannut yrittäjyyttään matkailualan kiinteistökehittäjänä etätyön suuntaan. Premium Resorts -yrityksen työmailla ja laadukkailla mökeillä toki pitää käydä valvomassa asioita, mutta hyvin suuri osa palveluista ja neuvotteluista hoituu digitaalisesti mistä tahansa.

Ympäristöpääkaupunki Lahti on näkynyt viime aikoina kansainvälisessä mediassa mm. erinomaisena matkailukohteena. Purtsi on yritystensä kautta mukana sekä kestävän matkailun hankkeessa että rakentamiseen liittyvässä kiertotalousyrityksessä Varkka Oy:ssä. Hän iloitsee mahdollisuudesta saada apua kehitykseen mm. LAB-ammattikorkeakoulusta.

– Lahti on nostanut hienosti esiin ympäristöön liittyviä ideoita ja tietolähteitä. Haluan edistää sitä, että pääsemme nauttimaan puhtaasta luonnosta myös jatkossa.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuvat: Lassi Häkkinen

Tutustu Lahteen ja lahtelaisiin!

Aihealueet