Hyppää sisältöön

Lahti saa valtiolta lisärahoitusta rakennemuutostilanteen hoitoon

Työ- ja elinkeinoministeriö on 22.12.2020 myöntänyt Lahden seudulle 1 065 000 euroa lisärahoitusta Scanian bussikoritehtaan sulkemisesta johtuvan rakennemuutostilanteen hoitoon. Päätös perustuu Lahden kaupungin ja Hämeen ELY-keskuksen kokoamaan toimenpidekokonaisuuteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö päätti kohdentaa lisärahoitusta Lahden rakennemuutostilanteen hoitoon yhteensä 1 065 000 euroa. Lahden saama lisärahoitus sisältää ESR-myöntövaltuutta 365 000 euroa, kansallista aluekehitysrahoitusta 400 000 euroa, EAKR-yritystukivaltuutta 200 000 euroa ja kansallista yritystukivaltuutta 100 000 euroa. Lisäksi Hämeen TE-toimistoon kohdennetaan toimintamenomäärärahaa yhden asiantuntijan palkkaamiseen vuodeksi.

Lisärahoituksen tarve johtuu Scanian tytäryhtiön SOE Busproduction Finland Oy:n bussikoritehtaan sulkemisesta. Yhtiö lopettaa bussikorien valmistuksen Lahdessa vuoden 2021 alkupuolella. Yt-neuvottelujen tuloksena irtisanotaan 200 työntekijää.

”Käynnistimme Lahdessa välittömästi useita toimenpiteitä tilanteen johdosta. Hienoa, että valtio reagoi nopeasti ja on mukaan toteuttamassa kokonaisuutta. Toivon, että saamme jatkossa lisää tätä tukevia päätöksiä”, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Päätös perustuu Lahden kaupungin valtioneuvostolle 25.9.2020 toimittamaan työllisyys- ja elinvoimaehdotukseen vastauksena rakennemuutoksen hoidon toimenpiteiksi. Ehdotus sisältää kolme toimenpidekokonaisuutta: Osaaminen, koulutus ja tutkimus, Sähköinen liikenne ja infrastruktuuri, Rohkea ekosysteemi. Lisäksi Hämeen ELY-keskus on toimittanut Työ- ja elinkeinoministeriölle 20.11.2020 päivitetyn määräraha- ja myöntövaltuusesityksen Päijät-Hämeen rakennemuutoksen hillintään.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Lahden alueen toimijoiden yhteistyönä, nopeasti ja kunnianhimoisesti laatima suunnitelma kertoo hyvästä alueen ja elinkeinoympäristön mahdollisuuksien ja haasteiden tunnistamisesta ja suunnitelmallisesta toiminnasta.

Lisätietoja

kaupunginjohtaja Pekka Timonen, p. 050 337 4386