Hyppää sisältöön

Lahti selvittää energiayhtiön omistusvaihtoehtoja

​Lahden kaupunki on tarkastellut viime syksynä valmistuneen selvityksen pohjalta Lahti Energia Oy:n kehittämistä. Nyt esitetään selvitystyön jatkoa, jonka vaihtoehtoina ovat kiertotalouteen liittyvä konsernin sisäinen ratkaisu ja kumppanuuteen pohjautuva omistusjärjestely.

Valmistelussa on periaatepäätös, joka mahdollistaa myös vähemmistökumppanin hakemisen Lahti Energiaan. Mahdollinen omistusjärjestely pidetään avoimena.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen korostaa vastuullista omistajapolitiikkaa. Lahden tulee omistajana jatkuvasti seurata toimintaympäristön muutoksia ja tarkastella yhtiöitään kaupungin kokonaisedun näkökulmasta. Timosen mukaan selvitystyö ei vaikuta millään tavalla yhtiön päivittäiseen toimintaan.

Energiayhtiöiden liiketoimintaympäristö on muutoksessa ja suomalaisissa yhtiöissä on viime vuosina tehty useita omistusjärjestelyjä. Yhtiöt ovat hakeneet uusia toimintamalleja ja kumppanuuksia energian tuotantoon, siirtoon ja myyntiin.

Lahden kaupunki on kahden viimeisen vuoden tehnyt useita yhtiöjärjestelyjä. Kaupunki haluaa vahvistaa omistajaosaamistaan sekä arvioida omistukseen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia.

Kaupunginvaltuusto tekee periaatepäätöksen

Jos valtuusto hyväksyy periaatepäätöksen, kaupunki aloittaa selvityksen kumppanin hakemisesta energiayhtiöönsä. Asiaa esitellään luottamushenkilöille valtuusto-infossa 22.1. Konserni- ja tilajaosto käsittele energiayhtiön kehittämistä 17.2., kaupunginhallitus 2.3. ja valtuusto päättää etenemisestä 9.3.2020.

Lisätietoja

kaupunginjohtaja Pekka Timonen, 050 337 4386

Aihealueet