Hyppää sisältöön

Laitetaan betonit piiloon keskustasta!

Janne ja Katriina Ranne asioivat keskustassa päivittäin. Koti Anttilanmäellä on kiintopiste, jonka kaltaista vehreyttä he näkisivät mieluusti myös keskustassa.

Millainen on oma suhteenne Lahteen ja Lahden keskustaan?

Janne: Olemme molemmat junantuomia, eikä meillä ole Lahteen perhesiteitä. Minä muutin Lahteen työn perässä vuonna 2007. Kun tapasin Katriinan joitakin vuosia myöhemmin, sain hänetkin houkuteltua muuttamaan tänne. Asumme keskustan liepeillä Anttilanmäellä. Keskusta on meille ensisijainen paikka, jossa käytämme palveluita.

Katriina: Minulla ei ennen Lahteen muuttoa ollut oikein mitään mielipidettä kaupungista. Lahti on yllättänyt positiivisesti, ja itse asiassa täyttänyt kaikki asumiseen liittyvät haaveeni. Saan asua keskustan lähellä, minulla on oma piha ja omakotitalo. Koemme, että Anttilanmäeltä on löytynyt loppuelämän koti.

Mikä keskustassa on hyvää tällä hetkellä?

Katriina: Lahden keskusta on kompakti ja kaikkialle pääsee pyörällä. Lahdessa on tehty paljon asioita oikeaan suuntaan, kun esimerkiksi Vesijärveä on puhdistettu ja saatu paremmin asukkaiden käyttöön. Myös kaupunkipyörät on loistava juttu. Ne ovat lyöneet läpi kaikenikäisten ihmisten liikkumisvälineenä.

Janne: Vastarakennettu Malva ja sen ympäristö on todella onnistunut. Kuljen alueen ohi päivittäin, kun vien ja haen lasta päiväkodista. Hieno, historiallinen ja vehreä kirkkopuisto on saanut parikseen upeasti uudistetut vanhat tehdasrakennukset. Tänne vien kaikki ulkomaalaiset ja suomalaiset vieraani.

Miltä unelmienne vehreä keskusta näyttäisi vuonna 2040?

Katriina: Toivon että vihreyttä näkyisi kaikkialla kaupungissa enemmän. Ero luonnon ja rakennusten välillä ei olisi niin jyrkkä, vaan kasvillisuus olisi tiivis osa rakennettua ympäristöä. Lahti voisi olla kuuluisa vehreästä keskustastaan, jossa viherkatot olisivat sääntö, ei poikkeus.

Janne: Laitetaan betonit piiloon! Olemassa olevat harmaat ja betoniset rakennukset voisivat saada päälleen esimerkiksi köynnöskasveja. Runsaampi kasvillisuus myös viilentäisi keskustaa, kun tulevaisuudessa kesät ovat todennäköisesti entistä kuumempia.

Missä keskustan alueella on mielestänne piilevää vehreää potentiaalia?

Katriina: Kaikkialla keskustassa on pinta-alaa, jota voisi hyödyntää paremmin vihreyden näkökulmasta. Ihmisten kulkureitit ja katujen varret voisi esimerkiksi rakentaa viihtyisämmiksi, jotta ne houkuttelevat kulkemaan keskustassa kävellen ja pyöräillen.

Janne: Aseman seutua ja radanvartta voisi kehittää entistä vihreämmäksi ja kiinnostavammaksi. Tätä varten järjestettiinkin noin kymmenen vuotta sitten radanvarren alueen suunnittelukilpailu, jonka voittajasuunnitelmassa näkyi paljon viherseiniä ja -kattoja.

Mitä muuta houkutteleva ja viihtyisä Lahden keskusta voisi olla 2040?

Katriina: Toivon, että keskusta olisi paikka, johon ihmiset tulevat viettämään aikaa spontaanisti ja joka mahdollistaa kohtaamisia tuntemattomien kesken. Unelmieni keskusta olisi myös kaikille aisteille houkutteleva, ja siellä kuuluisi
linnunlaulua ja puheensorinaa.

Janne: Rautatienkatu on mielestäni keskustan kaunein katu. Se voisi olla entistä rohkeammin kävelykatu, jolle luotaisiin intiimiä tunnelmaa kekseliäällä lisärakentamisella. Hämeenkadulta Vapaudenkadulle se voisi olla katettu. Tämä tukisi keskustan ympärivuotista käyttöä. Katetulla alueella voisi olla ravintolakeskittymiä ja kiinnostavaa tekemistä kaikille ihmisille. Tulevaisuuden keskustan tulee olla jännittävä, miellyttävä ja kiinnostava.

 

Teksti: Leena Salokoski

Kuvat: Susanna Kekkonen

Osallistu keskustavisio 2040 -työhön

Lahdessa tehdään juuri nyt vuoteen 2040 tähtäävää keskustavisiota. Olet lämpimästi tervetullut jakamaan ajatuksesi ja rohkeat ideasi kanssamme. Osallistu verkossa tai tule mukaan kaupungintalolla 21.11. järjestettäville Tulevaisuusfestareille. Keskustavisio valmistuu alkuvuonna 2024.

Verkkokysely ja lisätietoa Tulevaisuusfestareista

Aihealueet