Hyppää sisältöön

Lapsen oikeuksien viikko 15. –21.11.2021 Lahdessa

Kansainvälistä Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 15.–21.11.2021. Viikon kansallisena teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun: Mulla on väliä, sulla on väliä. - Lahti on #LastenPuolella.

Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Viikon aikana lapsen oikeuksia tuodaan eri tavoin esille. Lahden kaupungin toiminnoissa viikko näkyy yhteisenä tekemisenä.

Lapset kokijana ja tekijänä viikon tapahtumissa

Varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen keskustelu- ja oppituokioissa hyödynnetään valtakunnallisen Lasten oikeuksien viikon yhteisiä oppimateriaaleja. 

Varhaiskasvatuksessa muun muassa musisoidaan, keskustellaan ystävyydestä, tunteista ja lapsen oikeuksista, mielipiteistä ja toiveista. Viikon sisältöjä, tekemisiä ja retkikohteita toteutetaan lasten toiveiden mukaisesti.  

Esimerkiksi Villa Piiparin päiväkodissa vietetään pihajuhlia tanssien, laulaen ja leikkien. Asemantaustan päiväkodin lapset tekevät lisäksi päiväretken perhepuistoon, leipovat kakun sekä opettelevat hyödyntämään keräämiään yrttejä jalkahoidoissa. Ruoriniemen päiväkodissa lähetetään ryhmissä ”jänispostia” eli kivoja viestejä kavereille, leivotaan pipareita ja tehdään yhdessä lasten mielestä kivoja asioita. Aurinkorinteen päiväkodissa lapset tutustuvat kolmeen eri kulttuuriin.

Perhepäivähoidossa esimerkiksi syyskisataan ja askarrellaan kaverille mitali, tehdään majanrakennusretki metsään tai tehdään ryhmän jokaiselle lapselle oma vahvuuksien taulu. Lapset saavat osallistua viikon ruokailun ja välipalojen suunnitteluun.  

Peruskouluissa tempauksia ja keskustelutuokioita

Peruskouluista esimerkiksi Kasakkamäen koulussa oppilaat pitävät lapsen oikeuksia käsittelevän päivänavauksen ja nostavat esiin hyvän kohtaamisen teesit. Renkomäen koulussa keskustellaan lasten oikeuksista, osallisuudesta ja kuulluksi tulemiseen omassa kasvuympäristössään. Ahtialan, Harjun ja Salpausselän kouluissa tehdään lasten oikeuksiin sekä kierrätykseen, lajitteluun ja kiertotalouteen liittyviä koodisuunnistus- ja rastitehtäviä. Nuorisopalveluiden harrastustoiminnan ohjaajat osallistuvat yläkoulujen rastiratatoteutuksiin, tempauksiin ja juttelevat aiheesta oppilaiden kanssa. Salpausselän koulussa muistutetaan myös ystävällisen tervehtimisen merkityksestä.

Monimuotoista lastenkulttuuria ja elämyksiä

Lahden kaupunginkirjastossa teemaa käsitellään kirjanäyttelyssä, satutuokioissa sekä Leppäkerttu Pilkuton -nukketeatteriesityksessä, jonka voi nähdä Kärpäsen kirjaston ja pääkirjaston lisäksi maksuttomana striiminä.

Wellamo-opistossa tarjolla on lasten ja aikuisten yhteisiä jouluisia askartelu- ja hamahelmikursseja. Opiston pedanet-oppimisympäristösivustolla julkaistaan koko perheelle sopivia kuvataiteen ja liikunnan tehtäviä sekä lasten tekemää taidetta.

Teatterissa on muun muassa Joulusirkus-esityksiä. Sinfonia Lahden riemukas ja visualisoitu Avain hukassalastenkonsertti on viikon aikana tallenteena maksutta katsottavissa orkesterin SL ClassicLive -mobiiliapplikaatiossa sekä orkesterin verkkosivuilla. Konsertissa kadonnutta kotiavainta etsitään yhdessä kerrostalon jokaisesta asunnosta aina vintille asti. Samalla tutustutaan talon värikkäisiin asukkaisiin. Lastenkonsertti perustuu Sanna Manderin lastenkirjaan. Musiikin on säveltänyt Tapiola Sinfoniettan tilauksesta Marzi Nyman. Puolisen tuntia kestävän konsertin ikäsuositus on yli 4-vuotialle.

16.–19.11. järjestetään Osbu-ideoiden alueellisia kehittämistyöpajoja, joissa keskustellaan muun muassa lapsia ja nuoria koskevista tai heidän ehdottamistaan ideoista. Lisätietoja kaikenikäisille kaupunkilaisille avoimista työpajoista kaupungin verkkosivuilta: lahti.fi/osbu.

Valtakunnallinen Lastenkulttuurifoorumi Lahdessa 16.–17.11.2021  

Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestetään tänä vuonna 16.–17.11.2021 Lahdessa, Sibeliustalolla ja Malskilla. Lastenkulttuurifoorumin järjestämisestä vastaavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Lastenkulttuurikeskus Efekti. Foorumin teemana on ympäristöystävällinen lastenkulttuuri ja taidekasvatus.

Lastenkulttuurikeskus Efektin esiintyjävierailut ovat käynnissä päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Päijät-Hämettä. Syksyn aikana esiintymisiä on yhteensä 132 kappaletta, joista 22 esitystä sijoittuu Lasten oikeuksien viikolle.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
yksiköiden esimiehiltä
Lastenkulttuurifoorumista Matti Karhos kulttuuriasiainpäällikkö, p. 050 387 8792
lahti.fi

valtakunnallinen Lasten oikeuksien verkkosivu: Lapsen oikeuksien viikko 2021 – Lapsenoikeudet.fi

 #LastenPuolella, #LapsiystävällinenKunta ja #LapsenOikeudet

 

Kuva: Markus Ketola