Hyppää sisältöön

Launeen monitoimitalo Lähdettä juhlistettiin tiistaina 5.10.

Launeen monitoimitalo Lähteen avajaisia juhlistettiin reilu vuosi käyttöönoton jälkeen. Lähde on esimerkki nykyaikaisesta koulurakennuksesta ja avoimesta oppimisympäristöstä. Talon avajaisia piti alun perin pitää vuosi sitten, mutta koronapandemian vuoksi tilaisuus siirtyi tähän syksyyn. Talon suunnittelu ja rakentaminen kesti kaikkiaan viisi vuotta.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen totesi juhlapuheessaan, että Lähteen monitoimitalon kupeessa rakentui samaan aikaan Lahden eteläinen kehätie.
– Siihen liittyvät järjestelyt toivat oman lisänsä tähän projektiin. On ainutlaatuista, että kaksi tämän kokoluokan investointia sijoittuivat vieri viereen. Nyt molemmat jättihankkeet ovat valmiita.

Lahden kaupunki on viimeisen kymmenen vuoden aikana investoinut vahvasti uusiin kouluihin ja monitoimitaloihin. Kouluverkko on tänään Suomen nykyaikaisimpia. Nyt reilun vuoden käytössä ollut Launeen monitoimitalo Lähde on esimerkki nykyaikaisesta koulurakennuksesta ja avoimesta oppimisympäristöstä.

– Lahdessa monet lapset, koululaiset ja iso osa henkilökuntaa totuttelee parhaillaan monitoimitalon elämään ympäri Lahtea ja luo samalla uutta kaupunkikulttuuria. Me Lahdessa voimme nykyään ylpeillä yhdellä Suomen nykyaikaisimmalla kouluverkolla, Timonen iloitsee.

Juhlassa avoimen oppimisympäristön toimivuudesta ja kokemuksista kertoi toiminnanjohtaja, rehtori Esko Taipale sekä tutustumiskierroksella myös päiväkodinjohtaja Mira Lehtinen.

Taipaleen mukaan Lähteen ensimmäinen toimintavuosi on sujunut uuden toimintakulttuurin kehittämisen merkeissä, johon korona on tuonut vielä omat haasteensa.
– Olemme löytäneet ja kehittäneet uusia pedagogia ratkaisuja muun muassa avoimissa tiloissa toimimiseen ja yhdessä opettamiseen.
– On ollut mahtava huomata, kuinka saumattomasti esimerkiksi esi- ja alkuopetus toimivat samoissa tiloissa ja kuinka nuorisopalvelut ovat lisänneet toiminnallaan kouluviihtyvyyttä ja tekemistä isommillekin oppilaille. Kehittämistyön on kuitenkin jatkuttava, jotta talon saadaan toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Lehtinen kertoo, että vanhemmat ovat olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, että päiväkoti on pienelle lapselle sopivan kokoinen, eikä siellä näy ison talon hälinää, vaikka monitoimitalo on kokonaisuudessaan iso ja täällä toimii paljon lapsia, nuoria ja aikuisia.

Tervehdyksen avajaisjuhlaan toivat myös Lahden Tilakeskuksen toimitilajohtaja Jouni Arola sekä Lähteen pääsuunnittelija, arkkitehti Tomi Perko.

Lasten ja nuorten esityksissä välittyi talon yhteinen teema: Unelmoin, innostun, onnistun

Ohjelmassa kuultiin Lähteen yläkoululaisten valinnaisen musiikkiryhmän kaksi musiikkiesitystä ja alakoululaisten monimuotoinen hybridiesitys. Päiväkodin lapset kertoivat esityksessään, millainen on meidän talo. Nuorisopalvelujen interaktiivinen tietovisa osallisti niin juhlavieraat kuin koko monitoimitalon väen. Juhlan juonsivat kahdeksannen luokan oppilaat Pyry Anila ja Vertti Rantala, jotka aikoinaan juonsivat myös talon harjannostajaiset.

Launeen kaupunginosan monitoimitalo Lähteessä toimivat muun muassa päiväkoti, koulu, nuorisotilat, oppilashuolto- ja terveydenhuoltopalveluja, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut sekä liikuntahallitilaa. Käyttäjinä on keskimäärin 1100 lasta ja nuorta ja 150 työntekijää. Lähde on alueen yhteisöllinen ja toiminnallinen keskus. Rakennukseen yhteiskäyttöön soveltuvia avoimia tiloja voi myös kansalaistoiminta hyödyntää.

Talon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Perko ja Skanska Talonrakennus Oy on ollut pääurakoitsija.

Lisätiedot

Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue
Lähteen monitoimitalo ja peruskoulu,
toiminnanjohtaja, rehtori Esko Taipale, 050 559 7807
Lähteen päiväkoti, päiväkodinjohtaja Mira Lehtinen, 050 398 5484

Kuvat Markus Ketola