Hyppää sisältöön

Liikuntaseurat toimivat koronan keskellä

Lahtelaiset liikunta- ja urheiluseurat ja Lahden liikuntatoimi halusivat kevään koronasulun jälkeen varmistaa, että harrastustoiminta jatkuu. Varotoimin ja yhteistyössä on voitu järjestää jopa turnauksia ja muuta kilpailutoimintaa.

Kun kymmenet urheiluseurat joutuivat 13. maaliskuuta pistämään toiminnan tauolle, putosivat myös tulot. Lahden liikuntatoimi tuli vastaan hallivuokrissa ja myönsi seuroille ylimääräistä tukea.

Ilman tukea edessä olisi voinut olla toiminnan lopettaminen. Se olisi vienyt seurojen työpaikat ja harrastuksen tuhansilta.

– Meille oli iso asia, kun saimme kompensaatiota vuoromaksuista. Ilman niitä olisi tullut 15 000 euron lovi, Päijät-Hämeen Salibandyseuran, Pelicans Sb:n, toiminnanjohtaja Jari Koskinen kertoo.

Seurat pyörittävät laajaa harrastus- ja kilpailutoimintaa harrastusmaksuilla ja osin vapaaehtoisvoimin. Pelicans Sb päätyi palauttamaan harrastusryhmien loppukevään maksut ja lomauttamaan ohjaajat.

Lahden Taitoluistelijoilla talous koostuu osin näytösten pääsylippu- ja kanttiinituloista. Näytökset on jouduttu perumaan, mutta toimintaa jatkettiin heti, kun se oli mahdollista.

– Aloitimme livetreenit verkossa kerran viikossa ja jaoimme pienimmille harrastajille ja perheille liikuntaideoita kuntoliikunnassa ja tanssissa. Kilparyhmien valmennus jatkui etänä koko ajan, vaikka jäälle ei päässyt, seurajohtaja Miia Simpanen kertoo.

Kun harrastustoiminta oli taas mahdollista 1. kesäkuuta lähtien, se näkyi liikuntapaikoilla. Rajoitusten keskellä ihmiset halusivat palata kentille ja kaukaloihin.

–  Urheilukeskuksessa oli ensimmäisenä päivänä pari tuhatta harrastajaa. Luontoliikunta auttoi keväällä ja kesällä, mutta se ei korvaa lajiharjoittelua, liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki toteaa.

Seurat alkoivat jo keväällä suunnitella tulevaa toimintaa. Syksyllä jatkettiin ryhmien toimintaa halleilla viranomaisten turvaohjeilla.

– Aluksi tuli paljon kyselyjä turvallisuudesta. Onneksi meillä oli kesällä hyvin aikaa valmistautua, Simpanen kertoo.

Maskeja käytetään pukukopissa ja käytävillä ja ohjaajat myös jäällä. Käsienpesua on tehostettu, pukukopissa ei vietetä aikaa eikä sinne päästetä saattajia.

Kokemusten mukaan lapset ja nuoret muistavat varotoimet, mutta aikuiset välillä unohtavat tai kyseenalaistavat etäisyyden pitämisen. Poliiseiksi seurojen edustajat eivät  voi ryhtyä. Edes hallien ja kenttien henkilökunnalla ei ole muita valtuuksia kuin ohjata ja opastaa.

Aikuisten ryhmäharrastukset pantiin tauolle marraskuussa. Lasten ja nuorten harrastetoimintaa voidaan jatkaa maski-, hygienia- ja turvaväliohjeistuksia noudattaen.

Lasten ja nuorten harrastetakuu ja arkiliikunta on yksi Lahden kaupungin ensi vuoden strategisista kärkihankkeista. Koulupäiviin liitettäviin harrastusmahdollisuuksiin panostetaan ensi vuonna.

Teksti: Ina Ruokolainen
Kuva: Lassi Häkkinen