Hyppää sisältöön

Lotilan koulun Kettu-musikaali on lasten, nuorten ja aikuisten yhteinen taidonnäyte

Lahden Lotilan alakoulun musikaalikerhon teos Kettu, joka kadotti sydämen saa ensi-iltansa marraskuussa. Lähes 100 tekijän voimin toteutettu tuotanto tuo näyttämölle musiikkiteatteria parhaimmillaan: musiikkia, tanssia, laulua ja tarinan, joka puhuttelee ikään katsomatta.
Lotilan koulun Kettu-musikaalin julistekuva

Musikaali kertoo ketusta, josta mikään ei oikein tunnu miltään. Päähenkilön lähipiiri yrittää kukin parhaan kykynsä mukaan auttaa ja neuvoa, mutta lopulta ketun pitää itse löytää oman sydämensä rytmi. Vaikka kyseessä on lasten musikaali, teoksen teema oman itsen löytämisestä ja elämän monimutkaisuudesta puhuttelee ikään katsomatta. Musikaalin ensi-ilta on 5.11.2023.

Musiikkia, laulua, huumoria ja elämän suuria pohdintoja sisältävän näytelmän on käsikirjoittanut lahtelainen Lealiisa Kivikari. Sävellykset ovat Ilkka Talasrannan. Musikaali kantaesitettiin Lotilan musiikkiluokilla 2001.

Teatteria lasten, nuorten ja ammattilaisten kesken

Lotilan koulun musiikkiluokilla pyritään tarjoamaan monipuolisia kokemuksia musiikin parissa ja tukemaan lasten musiikillista oppimista mahdollisimman laaja-alaisesti. Esiintyminen on yksi osa tätä oppimisen ja kokemusten kirjoa; perinteisten joulu- ja kevätjuhlien lisäksi lukuvuoteen sisältyy kaksi oppilaskuorojen konserttia sekä mahdollisuuksien mukaan myös koulun bändien esiintymisiä.

Kettu, joka kadotti sydämen -musikaali on ensimmäinen sitten koronavuosien ja siksi sitä on odotettu ja valmisteltu erityisellä hartaudella. Näyttelijöiden lisäksi produktiossa ovat mukana myös 46 oppilaan kuoro sekä Gaudian lukiolaisten muodostama bändi. Taustalla häärii ammattilaisia tekemässä niin lavastusta, puvustusta, rekvisiittaa, tekniikkaa ja markkinointia, valtaosa vapaaehtoisesti, kertoo Anne Majaniemi, musikaalin tuottaja, Lotilan koulun ja musiikkiluokkien opettaja.

– Lapsille on tärkeää nähdä miten iso joukko ammattilaisia työskentelee ja tukee heidän tekemistään. Lisäksi tämä mahdollistaa sen, että yleisö todella saa upean elämyksen.

Majaniemi toivookin, että musikaalikokemus kantaa tekijöitään pitkälle tulevaisuuteen ja madaltaa kynnystä heittäytyä jatkossakin vastaaviin produktioihin mukaan.

Esiintymistä voi harjoitella vain olemalla esillä

Lotilassa musiikkipainotteisten luokkien opetuksella on pitkät perinteet, sillä Suomen ensimmäiset musiikkiluokat perustettiin Lahteen vuonna 1966. Myös musikaalin ohjaaja Laura Peltoniemi on entinen musiikkiluokkalainen. Musikaalia on harjoiteltu Peltoniemen ohjauksessa koulun musikaalikerhossa yhdessä 22 lapsen kanssa. Lapset ovat 9-12 -vuotiaita musiikkiluokkalaisia ja innoissaan tulevasta. Monelle heistä musikaalissa esiintyminen on ensimmäinen kerta näyttelijän tehtävässä.

– Kun on itse käynyt tätä samaa koulua, muistan hyvin miten jännittävää ja erityistä oli päästä esiintymään yhdessä kuoron kanssa. Ajattelen kuitenkin, että musiikkiteatterin tekeminen eroaa kuoron kanssa laulamisesta merkittävästi siinä, että roolissa olet lavalla yksin omien vuorosanojen kanssa. Se vaatii rohkeutta. Toisaalta juuri silloin on myös mahdollisuus irrotella ja ottaa vähän enemmän vapauksia ilmaisuun, Peltoniemi sanoo.

Ohjaaja puhuu myös sen puolesta, että jo alakoulussa panostettaisiin siihen, että lapset saavat yksilöllistä ohjausta ja tukea esiintymiseen. Esiintymistaitoa tai esillä olemisen taitoa voi tukea monin tavoin ja siitä olisi valtavasti hyötyä. Esiintymistä voi harjoitella vain olemalla esillä.

– Teatteri on leikkiä, johon tekijät osallistujat kokonaisvaltaisesti. Aina ei tarvitse olla kiltti ja hiljaa, vaan roolien kautta voi herättää henkiin erilaisia, ihan uusiakin puolia itsestään. Parhaimmillaan teatterin ja draaman kautta saadut asiat siirtyvät myös lavan ulkopuolelle, kuten kokemus siitä, että minä osaan ja pystyn, kertoo Peltoniemi.

Lisätietoja

Musikaalista ja ohjauksesta, ohjaaja Laura Peltoniemi, p. 0407607225

Lotilan koulusta, musiikkiluokista, esityksistä ja lipunmyynnistä, Anne Majaniemi, p. 0444826326

Näytökset

su 5.11. klo 15

ti 7.11. klo 18

pe 10.11. klo 18

la 11.11. klo 15

Lahden musiikkiluokkien verkkokauppa

lahdenmusiikkiluokat.fi/

Lotilan koulu