Hyppää sisältöön

Luonto ja vesi ovat elinehtomme

Maailman talousfoorumi on nostanut luontokadon yhdeksi kaikkein merkittävimmäksi riskiksi tämän vuosikymmenen aikana, sanoo ympäristökoordinaattori Aino Kulonen.

Luontoa katoaa tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Tilanne on vakava, sillä terveytemme, hyvinvointimme ja taloutemme ovat täysin riippuvaisia monimuotoisesta luonnosta ja vakaasta ilmastosta.

Maailmanlaajuinen tavoite luontokadon ehkäisemiseksi ja biodiversiteetin turvaamiseksi on suojella vähintään 30 prosenttia maailman maa- ja vesialueista.

–Tällä hetkellä on mennyt läpi ymmärrys siitä, ettei ilmastokriisiä ja luontokatoa voida ratkaista erikseen. Ilmastokriisi kiihdyttää luontokatoa ja luontokato ilmastokriisiä. Toisaalta luontokadon pysäyttäminen vaatii ilmastotoimien lisäksi vielä omia laajoja toimenpiteitään, Kulonen sanoo.

Maankäytön ratkaisuilla iso merkitys

–Kaupungeilla on tärkeä rooli luontokadon pysäyttämisessä, sillä maankäytön muutokset ovat merkittävin uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Rakentamisen haittavaikutuksia voidaan hyvittää ekologisella kompensaatiolla. Se tarkoittaa, että rakennettavilla alueilla aiheutuvaa luonnon heikentymistä korvataan parantamalla luonnon tilaa toisaalla. Lahti on ekologisen kompensaation ajattelussa jo pitkällä.

Lahden kaupungin luonnonsuojeluohjelma valmistuu vuonna 2023. Siinä määritellään suojeltavien alueiden verkosto kaupungin omistamilla alueilla. Lahden tavoitteena on suojella viisi prosenttia kaupungin pinta-alasta vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastokriisin ja luontokadon ratkaiseminen edellyttää myös luonnonvarojen kulutuksen saattamista kestävälle tasolle. Ratkaisuja tarjoaa kiertotalous, jossa olemassa olevat materiaalit pidetään tehokkaasti käytössä.

Lisää aiheesta

Aihealueet