Hyppää sisältöön

Luontokokemukset lisäävät hyvinvointia

Lahdessa toimii Suomen ensimmäinen planetaarisen terveyden lääkäri, neurologian erikoislääkäri Hanna Haveri. Lisäksi Lahdessa tehdään vahvaa tutkimustyötä luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.

Planetaarisen terveyden ajattelu lähtee siitä, että ihmisen terveys riippuu luonnon hyvinvoinnista. Molempia voidaan edistää samoilla toimenpiteillä.

Planetaarisen terveyden lääkärinä Hanna Haveri työskentelee Luontoaskel terveyteen -ohjelmassa, joka yhdistää Päijät-Hämeen alueen terveys- ja ympäristötavoitteet. Haveri oli asiantuntijalääkärina mukana CO2-pudottajat kampanjassa, jossa viisi lahtelaista testasi ympärsitöystävällisemmän elämäntavan vaikutuksia terveyteensä.

Lue lisää: Lahtelaisten terveys paranee toimilla, jotka tekevät hyvää myös ympäristölle
Lue lisää: CO2-pudottajat (greenlahti.fi)
Lue lisää: Luontoaskel terveyteen (paijat-sote.fi)

Ihmisen ja luonnon välinen vuorovaikutus tutkimuskohteena

Helsingin yliopistossa Lahden yliopistokampuksella työskentelevä Riikka Puhakka palkittiin merkittävästä ympäristön ja terveyden välisen vuorovaikutuksen tutkimuksesta Suomen akatemiapalkinnolla 2022.

Puhakka on jo vuosia tutkinut ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta ja tuonut esiin elinympäristön yhteyttä ihmisen terveyteen. Hän on tutkimuksissaan kuunnellut erityisesti nuorten kokemuksia siitä, mitä luonto heille merkitsee ja miten se vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa.

–On hyvin tärkeää pohtia, miten erilaisia perheitä voitaisiin tukea ja rohkaista liikkumaan luonnossa ja kuinka taattaisiin nuorille tasavertaiset luontokokemukset ja luonnosta saatavat hyvinvointihyödyt. Lisäksi on keskeistä, että yhteiskunnan päättäjät, eri alojen ammattilaiset ja kaikki kansalaiset saavat helposti tietoa ympäristön ja ihmisten välisiä yhteyksiä koskevista tuoreimmista tutkimustuloksista, Puhakka sanoo.

Lue lisää: Akatemiapalkinto Riikka Puhakalle
Lue lisää: Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin liittyviä tutkimuksia ja hankkeita Lahden alueella 

Lahden terveysmetsä

Oma lähimetsäsi voi olla sinulle terveysmetsä, kun nautit sen hyvää tekevästä vaikutuksesta. Lahdessa terveysmetsä on myös paikka Salpausselän metsäisellä virkistysalueella Päijät-Hämeen keskussairaalan läheisyydessä.

Siirry Lahden terveysmetsän sivulle