Hyppää sisältöön

Maastopolkuja merkitään harrastuskäyttöön

Kaupunki toteuttaa eri pituisia polkureittejä maastopyöräilijöille, polkujuoksijoille ja kävelijöille. Reiteiksi valitaan olemassa olevia metsäpolkuja.
Salpausselän maastot ovat ulkoiluun ihanteellisia ja alueella on rikas polkuverkosto.

Kaupunki tarkastelee syyskauden aikana ulkoilumetsien polkuverkostoa. Tavoitteena on toteuttaa Lahden alueelle yhteensä 4-5 merkittyä polkureittiä. Uusiksi reiteiksi valitaan olemassa olevia metsäpolkuja. Salpausselän ulkoilualueen maastoon merkittävät monikäyttöreitit ovat eri pituisia ja ne on tarkoitettu mm. maastopyöräilyyn, polkujuoksuun ja muuhun metsässä ulkoiluun.

Selvitystyö hankitaan Tiirismaan Latu ry:ltä ja reittikoordinaattorina toimii pyöräilynohjaaja Tiina Riikonen. Riikonen on koulutukseltaan biologi ja luontomatkailun asiantuntija ja on toiminut maastopyöräilyn asiantuntijatehtävissä mm. valtakunnallisessa PyöräPolku-hankkeessa ja useissa kansallispuistoissa.

– Merkityistä polkureiteistä on huutava pula. Maastopyöräily on kasvanut voimakkaasti jo useita vuosia. Myös kävelyulkoilu on jatkuvasti lisääntynyt ja uudempana lajina polkujuoksu on noussut viime vuosina suureen suosioon. Salpausselän maastot ovat ulkoiluun ihanteellisia ja alueella on rikas polkuverkosto. Vaikka metsäpolkuja voi maastopyöräillä, juosta ja kävellä jokamiehenoikeudella, silti tarvitaan myös merkittyjä polkuja, Riikonen sanoo.

Kaikki mahtuvat metsään, kun jokainen ottaa muutkin kulkijat huomioon.

reittikoordinaattori Tiina Riikonen

Lähiulkoilu on ympäristöystävällistä liikuntaa

Polkuja käyttäviltä harrastajilta kerätään ehdotuksia sopivista reiteistä ja valitaan muutama eri vaativuustason polku. Valituille polkureiteille suunnitellaan maastomerkinnät ja lähtöpisteisiin infotaulut. Reiteistä tehdään myös reittikuvaukset.

– Maastoliikuntapolut ovat kaupungille hyvin edullisia liikuntapaikkoja. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen kaupungissa ei tarvitse päättyä asfaltin reunaan. Lähiulkoilu on asukkaille helppoa, edullista ja ympäristöystävällistä liikuntaa. Kaikki mahtuvat metsään, kun jokainen ottaa muutkin kulkijat huomioon, Riikonen sanoo.

Kaupunki valmistelee myös laajempaa, Lahden polut ja reitit kokoavaa ulkoilukarttaa. Kartta julkaistaan ensi vuonna.

Lisätiedot,
reittikoordinaattori Tiina Riikonen, 050 5601770

Aihealueet