Hyppää sisältöön

”Mitä sun digiarkeen kuuluu” -verkkoluento lasten ja nuorten kokeman seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisystä 15.9.

Aiheesta luento verkossa tiistaina 15.9.2020 huoltajille klo 18-19.30 ja päivällä oma verkkoluento opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisille.

Kuluneen kevään aikana lapset ja nuoret ovat viettäneet yhä enemmän aikaa digilaitteiden äärellä. Samaan aikaan grooming, eli lasten ja nuorten houkuttelu ja manipulointi seksuaalisiin tarkoituksiin, on lisääntynyt.
– Koronakriisin myötä lapset pelaavat, viestittelevät kavereiden kanssa sekä postaavat sisältöä nettiin nyt enemmän kuin koskaan, toteaa erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Suojellaan Lapsia ry:stä.

Kouluterveyskyselyn (2019) mukaan Päijät-Hämeessä alakouluikäisistä 5 % oli kokenut seksuaalista ehdottelua, viestittelyä ja sopimattoman kuvamateriaalin näyttämistä vuoden aikana. Yläkoululaisista tytöistä 28,2 % ja pojista 7,2 % oli kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä vuoden aikana. Päijät-Hämeen tilastot eivät juuri poikkea valtakunnallisista luvuista.

Ole läsnä lapsen digiarjessa

Erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen kannustaa aikuisia olemaan läsnä lapsen digiarjessa. Aikuisten on äärettömän tärkeää tukea lapsen digiarkea kysymällä ja kuulemalla, mitä ja millaista tekemistä lapsi on netissä keksinyt.

Vaaranen-Valkonen painottaa, että niin lasten ja nuorten kuin meidän aikuistenkin on erittäin vaikeaa tunnistaa tilanteita, joissa meihin kohdistuu rikokseen tähtäävää vuorovaikutusta. Rikoksilta suojautuminen ei voi eikä saa jäädä lasten ja nuorten vastuulle. Ennaltaehkäisy ja kouluissa toteutettava turvataitokasvatus ovat äärimmäisen tärkeäitä.
– Opetushenkilöstö tarvitsee jatkuvaa koulutusta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja houkuttelusta eli niin sanotusta grooming -ilmiöistä, toteaa Vaaranen-Valkonen.

LAB-ammattikorkeakoulu, Lahden kaupungin sivistyspalvelujen seudullinen kehittäminen sekä Väestöliitto toteuttavat TUTKA -Päijät-Hämeen turvataitokasvatushanketta, jota rahoittaa Opetushallitus.  Syksyn aikana hankkeessa koulutetaan Päijät-Hämeen alueen perusopetuksen ja toisen asteen henkilöstöä. Koulutuksissa syvennytään seksuaalisen häirinnän ja groomingin ilmiöihin. Tarkoituksena on antaa opettajille menetelmiä seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ennaltaehkäisyyn.

Huoltajille ja ammattilaisille omat verkkoluentotilaisuudet

Koulutuskokonaisuus käynnistyy 15.9 TUTKA-hankkeen ja Lahden seurakuntayhtymän yhteistyönä järjestettävällä kick off verkkoluennolla ”Mitä sun digiarkeen kuuluu?” -miten keskustelen nettiturvallisuudesta lasten ja nuorten kanssa. Tilaisuuden luennoitsijana on Nina Vaaranen-Valkonen, toiminnanjohtaja ja erityisasiantuntija, Suojellaan Lapsia ry:stä.

Huoltajien verkkoluennon 15.9. klo 18 – 19.30 linkki
Ammattilaisten päivätilaisuuteen klo 14-16 ennakkoilmoittautuminen 11.9.2020 mennessä tämän linkin kautta

Lisätietoja

Projektipäällikkö ja lehtori Tuija Rinkinen | p. 044 708 5123, tuija.rinkinen@lab.fi

Projektikoordinaattori Liisa Kumpulainen | p. 044 482 0818, liisa.kumpulainen@lahti.fi

Asiantuntija Eeva Lehtinen | p. 050 302 5942, eeva.lehtinen@vaestoliitto.fi

Toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen, Suojellaan Lapsia ry | p. 040 747 8829,  nina.vaaranen-valkonen@suojellaanlapsia.fi