Hyppää sisältöön

Mukkulan kirjaston omatoimiajan muutos sekä jatkokausi ylikapellimestarille ja Walkers Lahti -toiminnalle

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta kokoontuu keskiviikkona 22.3.2023 käsittelemään muun muassa kaupunginorkesterin ylikapellimestarin sekä Walkers Lahti -toiminnan jatkokautta. Päätettävänä on myös esitys, että Mukkulan kirjaston omatoimiaika ei toistaiseksi ole iltakäytössä.

Lahden kaupunginorkesterin ylikapellimestarin jatkokausi

Dalia Stasevskan kapellimestarikauteen esitetään vuoden jatkoaikaa. Sopimuskausi päättyy kesän 2024 jälkeen, mutta sopimukseen liittyy optio jatkoajasta.

Esityksen mukaan Dalia Stasevska jatkaa Lahden kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana 1.8.2024–31.7.2025. Sibelius-festivaalin lisäksi Stasevska johtaa viisi kausikonserttiviikkoa.

Mukkulan kirjaston omatoimiajan muutos jatkuu häiriökäyttäytymisen vuoksi

Lautakunnan päätettäväksi esitetään, että Mukkulan kirjaston omatoimiaika on käytössä toistaiseksi vain aamuisin eikä palveluajan päättymisen jälkeen iltaisin. Omatoimiajan iltakäyttöä on kirjastopalvelujohtajan päätöksellä rajoitettu jo joulukuun 2022 puolivälistä.

Mukkulan kirjastossa on ollut häiriökäyttäytymistä iltaisin omatoimiaikana ja häiriöitä myös palveluaukioloaikoina. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole valvontaa. Tilannetta on pyritty ratkomaan moniammatillisessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, mutta nopeasti vaikuttavaa ratkaisua ei ole löydettävissä.

Kirjastossa on tehty toistuvasti ilkivaltaa, rikottu tiloja ja käyttäydytty väkivaltaisesti. Häiriön aiheuttajien tunnistaminen on ollut mahdotonta, sillä he ovat livahtaneet sisään muiden asiakkaiden sisääntulon yhteydessä tai painostaneet muita asiakkaita päästämään heidät sisään. Toiminta on vaaraksi sekä muille asiakkaille että kirjastorakennukselle. Ongelmallinen käytös on laajentunut myös palveluaukioloaikoihin, ja kirjastossa on tarvittu niin vartijaa kuin poliisiakin tilannetta rauhoittamaan.

Mukkulan kirjaston omatoimiaika alkaa edelleenkin joka päivä kello 6.00 ja jatkuu arkisin kirjaston palveluajan alkamiseen asti. Viikonloppuisin omatoimikäyttö on mahdollista klo 6–15. Kirjaston palveluaika on maanantaisin ja tiistaisin kello 13–19, keskiviikkoisin kello 10–16, torstaisin ja perjantaisin kello 10–15.

Walkers Lahti -hankkeelle esitetään kahden vuoden jatkokautta

Lahden kaupungin ja Lahden Diakonialaitoksen Walkers Lahti -hankkeelle esitetään jatkokautta 1.1.2024–31.12.2025. Lahden rahoitusosuus vuodessa on 100 000 euroa, mikä maksetaan jäämistövaroista. Hankkeen vuotuiset kokonaiskustannukset ovat 111 500 euroa.

Edelliseen kauteen verrattuna Lahden maksuosuus vähenee 32 500 eurolla vuodessa, kun Vesijärvenkadulla sijaitsevasta toimintatilasta luovutaan ja toimintaillat siirtyvät Dila-kortteliin Sibeliuksenkadulle. Jatkossa Lahden Walkers-toiminnassa korostuu jalkautuva työ.

Lahden Diakonialaitosta pyydetään etsimään uusia yhteistyökumppaneita ja rahoittajia toiminnan jatkamiseksi vuoden 2025 jälkeen. Lahden toiminta käynnistyi vuoden 2021 alussa.

Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten nuorille antamaan aikaan ja läsnäoloon. Tavoitteena on tavoittaa erityisesti niitä 13–17-vuotiaita nuoria, jotka eivät osallistu harrastustoimintaan eivätkä nuorisotalotoimintaan. Walkersissa toimitaan matalan kynnyksen periaatteella ja tarjotaan nuorten ja aikuisten turvallisia kohtaamisia.

Toiminta täydentää paikallista nuorisotyötä ja on yksi Lahden ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman matalan kynnyksen toimintamuoto, jolla ehkäistään lahtelaisten nuorten syrjäytymistä.

Lisätiedot

Lahden kaupunki
sivistysjohtaja Tiina Granqvist, 050 383 6574
kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin, 050 559 4098
ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Marja Mikola, 044 482 6378 / Walkers Lahti -hanke

 

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksen 22.3.2023 esityslista Dynasty-verkkopalvelussa