Hyppää sisältöön

Nastolan taidekesä on luonnon ja yhdessä tekemisen juhlaa

Kaarisilta Biennale ja Nastolan kesänäyttely tarjoavat monimuotoisen katsauksen ympäristö- ja luontoteemaiseen taiteeseen. Näyttelyt ovat saaneet ympäristöpääkaupungin projektirahoitusta.
Kuvataiteilija Miika Kurki työstää taideteoksiaan kesän näyttelyä varten studiossa
Hait ja meri inspiroivat kuvataiteilija Miika Kurkea.

Kaarisilta Biennale levittäytyy Erstan kartanon historialliseen pihaan ja ympäristöön Lahden Villähteellä. Viidettä kertaa järjestettävä kuvataidetapahtuma sai Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi nimen Kaarisilta Biennale Goes Green. Taiteilijoita on mukana useista maista.

– Haluamme esitellä valtavirran ulkopuolelta nousevaa kiinnostavaa ja omaperäistä taidetta sekä helpottaa erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden ammatillista toimintaa, sanoo taidegraafikko ja taideohjaaja Outi Kirves.

Kuvataiteilija Miika Kurki osallistuu taidetapahtumaan piirroksilla ja keramiikkatöillä.

– Minua kiinnostavat hait ja sininen, suuri, syvä meri, hän kertoo. Kurki on hakenut inspiraatiota 90-luvun kauhuelokuvasta Deep Blue Sea.

Kevään luontotyöpajoissa on työstetty luonnonmateriaaleista taidetta. Erä- ja luonto-opas Annukka Linninen vie Kaarisillan opiskelijoita ja taiteilijoita luontoretkille. Luontoelämysten tarjoaminen on tärkeää, sillä osalle tekijöistä itsenäinen luontoretkeily on haastavaa.

Tässä on kyse myös yhdenvertaisuudesta. Jokaisella on oikeus olla luonnossa ja nauttia siitä omalla tavallaan.

Erä- ja luonto-opas Annukka Linninen

Nastola-seuran järjestämä kesänäyttely osallistuu ympäristöpääkaupunkivuoteen Luontoretki-teemalla. Entiselle kunnantalolle ja sen lähiympäristöön tuleva nykytaiteen näyttely on kuraattori Veikko Halmetojan mukaan pieni ja pippurinen haastaja Mäntän Kuvataideviikoille.

Ympäristöteema näkyy teosten aiheissa ja näyttelyn toteutuksessa. Kuraattori uskoo, että Luontoretki-näyttely tarjoaa onnistuneen yhdistelmän vakavuutta ja hauskuutta.

Taiteilija Kirsimaria Törönen on pohtinut työnsä ympäristövaikutuksia aktiivisesti. Yksi ratkaisu on tehdä entistä enemmän sellaista taidetta, joka on tarkoitettu esitettäväksi vain tietyssä paikassa.

Törönen vastaa näyttelyn luontopolusta. Polun varteen nousee yli 20 vanerista tehtyä eläin- ja ihmishahmoa. Niistä noin puolet on tehty vanerista, jonka Törönen kierrätti vanhoista teoksistaan.

Törösen vanerihahmoja on leikattu Nastolan toimintakeskus Tienhaarassa, joka järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Luontopolkua ovat tekemässä myös paikalliset koululaiset ja Lahden kaupungin ympäristöpaja.

Kaarisilta Biennale Goes Green on avoinna Lahden Villähteellä ja Galleria Art Kaarisillassa Helsingissä 2.7. – 1.8.2021. Ulkonäyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka.

Luontoretki-näyttely on avoinna Nastolan entisellä kunnantalolla ja sen ympäristössä 13.6. – 15.8.2021 sekä viikonloppuisin elokuun loppuun asti.

Teksti: Raisa Autio

Lue uusin Kaupunkilainen verkossa