Hyppää sisältöön

Niemen satamaan yritystontteja ja edellytykset rantaraitille

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 27.1. muun muassa Niemen sataman kehittämistä ja Matkakeskuksen kaukoliikenneterminaalin sääsuojausta. 
Ilmakuva Niemen satama-alueesta

Niemeen mahdollisuus rantaraitille ja selkeyttä satama-alueelle

Lautakunnalle esitetään asemakaavamuutosta Niemen satamassa. Tavoitteena on selkeyttää satama-alueen toimintoja, lisätä tonttitarjontaa yrityksille ja mahdollistaa mm. kioskitoiminta Vesijärven rannassa.

Kaavamuutoksella luodaan lisäksi toteutusedellytykset Vesijärven rantaraitille. Lahden tavoitteena on laajentaa Teivaan satamasta lähtevä rantaraitti aina Mukkulan tapahtumapuistoon asti. Kaavamuutos mahdollistaa rantaraitin rakentamisen Niemen satama-alueen läpi. Vesijärveen rajautuvat, telakkatoiminnalle varatut rakentamattomat tontit on kaavassa muutettu osin satama-alueeksi ja rantaraitti voisi mennä aivan Vesijärven tuntumassa.

Käsittelyssä oleva asemakaava-alue on kiinni Niemen ideakilpailun kaava-alueessa. Niemen ranta-alueen suunnitteluun saatiin 55 kilpailuehdotusta. Kilpailualue on noin 15,5 hehtaarin suuruinen yksityisessä omistuksessa oleva ranta-alue, joka on muuttumassa teollisuusalueesta asuntoalueeksi. Rantaraitin totutus kytkeytyy ideakilpailuun.

Tutustu Niemen ideakilpailuun!

Matkakeskuksen kaukoliikenteen sääsuojaukseen haetaan päätöstä

Matkakeskuksen kaukoliikenteen palveluihin esitetään sääsuojan ja kameranäyttöjen toteuttamista. Lautakunta palautti syyskuussa asian valmisteluun ja edellytti tarkemman kustannusarvion laatimista asemarakennuksen odotustilan live-videonäytöstä ja infoseinästä sekä merkittävästi edullisemman vaihtoehdon katokselle.

Lautakunnalle esitetään ratkaisujen toteuttamisesta vaiheittain. Tänä vuonna aseman odotusaulaan toteutettaisiin livekamera- ja koontinäytöt. Matkustaja voi odottaa bussia asemarakennuksessa ja tarkastaa sisätilojen näytöistä bussin saapumishetken. Toteutuksen kustannusarvio on 70 000 euroa.

Ensi vuoden työohjelmaan esitetään lisäpenkkejä terminaalikatokseen ja katoksen sääsuojaa. Tarkoituksena on hankkia kolme penkkiä terminaalikatoksen suojaamalle keskialueelle ja katos pitkälle penkkiriville. Näiden yhteiskustannus olisi 440 000 euroa. Lautakunnan edellyttämää edullisempaa vaihtoehtoa katokselle on etsitty, mutta halvempien materiaalien käyttäminen rikkoisi kaupunkikuvaa ja lyhentäisi ratkaisun käyttöikää.

Kaupunkiympäristölautakunta 27.1.2022

Aihealueet