Hyppää sisältöön

Niemenrannan asukastilaisuudessa toivottiin rakentamiseen laatua

Teollisuuden käytöstä vaiheittain poistuvan Niemenrannan ensimmäisen asemakaavan luonnosta esiteltiin lahtelaisille avoimessa asukastilaisuudessa Palvelutorilla 23.11.2023.

Niemenrannan alueelle Vesijärven rantaan rakennetaan runsaasti uutta asumista tulevien vuosikymmenien aikana. Alue avautuu vedenläheiseksi ja tiiviiksi alueeksi asumisen ja virkistyksen käyttöön. Kehittyvälle alueelle on varattu tilaa myös lähikaupalle ja pienliiketiloille.

Alueen maankäytön yleissuunnitelma ratkaistiin arkkitehtikilpailulla 2022 ja ensimmäisenä kaavoitettavan alueen asemakaava on tavoitteena saada lainvoimaiseksi vuoden 2025 alussa. Asuinrakentamisen lisäksi alueella edistetään ensitöiksi Ruoriniemen ja Mukkulan yhdistävää rantaraittia.

Tavoitteena viihtyisä ympäristö asukkaille ja ulkoilijoille veden äärellä

Lähellä Vesijärven rantaa rakennetaan matalampaa, noin neljäkerroksista asumista, ja kerrosluku nousee siirryttäessä lähemmäksi Niemenkatua. Näin voidaan tarjota järvinäkymiä useammille asukkaille ja viihtyisämpää kävely-ympäristöä rantaraitin kulkijoille.

Niemenrannan alueelle on tulossa luontoreitti ja luonnonmukaista ranta-aluetta, mutta myös rakennettua rantaa ja toiminnallisia leikkialueita. Luonnonmukaisempia ympäristöjä kehitetään esimerkiksi täyttöniemeen (Uitonpuisto) ja Joutjoen varteen. Polttimonrannan viherrakentaminen olisi puistomaisempaa rantaraitin yhteydessä, jossa myös laiturirakenteet ovat mahdollisia. Niemenrannan alueelle tulee myös puustoa, joiden sijoittelu tarkentuu suunnittelun myöhemmissä vaiheissa. Niemenrantaan laskeva Joutjoki on tunnistettu tärkeäksi ekologiseksi yhteydeksi, jonka luontoarvoja on tulevaisuudessa mahdollista kehittää.

Liikenne ja rakentamisen laatu puhututtivat tilaisuudessa

Suunnittelijat ja osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että alueelle on saatava laadukasta rakentamista. Tähän voidaan vaikuttaa muun muassa asemakaavamääräyksillä ja rakentamistapaohjeella. Alueella voisi esimerkiksi suosia alueen historiaa korostavaa tiilirakentamista. Lisäksi rannasta nouseva tavallista matalampi kerrostalorakentaminen ja rakennusten sijoittelu auttavat rajaamaan yksityistä ja julkista tilaa sekä luomaan viihtyisämpää ympäristöä.

Noin satavuotiaan teollisuusalueen kulttuurihistoriaa ei ole unohdettu. Vanhaa viljamakasiinia esitetään suojeltavaksi rakennushistoriaselvitysten perusteella ja alueen tulevaa nimistöä muodostuu teollisuushistoriasta.

Tilaisuuden yleisökysymyksissä esitettiin toiveita myös liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Raskas liikenne vähentyy teollisuuden poistuessa alueelta. Niemenkadun turvallisuutta lisätään jo lähivuosina madaltamalla nopeusrajoitusta, valaisemalla suojateitä ja erottelemalla jalankulun ja pyöräilyn väylät. Parannetut väylät helpottavat myös korkeakouluopiskelijoiden kulkemista keskustan ja kampuksen välillä.

Tilaisuudessa ei käsitelty kaava-alueen ulkopuolelle jäävää satama-aluetta. Satamaan liittyviin ennakkokysymyksiin on vastattu muistiossa. Pääset tutustumaan tilaisuuden esitysmateriaaleihin, videotallenteeseen ja muistioon myös kaavatyökohteen sivuilla.

Lisätietoja Niemenrannan kaavatyökohteesta