Hyppää sisältöön

Nuorisopalveluiden työntekijöitä liikkuu siellä missä nuoretkin

Lahden nuorisopalveluiden jalkautuvat nuorisotyöntekijät sekä Monon katupäiviystysen vapaaehtoiset ovat nuorten tavoitettavissa siellä, missä nuoretkin liikkuvat.

Kokemuksemme on, että nuoret juttelevat mielellään päihteistä, omista ajatuksistaan ja kokemuksistaan, jalkautuva nuorisotyöntekijä Anni Ratilainen kertoo.

– Suurin osa nuorista viettää aikaansa kaupungilla rauhallisesti, ja nuoret ottavat jalkautuvaa työtä tekevät aikuiset hyvin vastaan.

Kesän aikana jalkautuneiden työntekijöiden havaintojen mukaan nuorten alkoholinkäyttö kaupungilla on vähentynyt. Sen sijaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt julkisilla paikoilla vuoden takaisesta. Päihteet ovat näkyvästi esillä katukuvassa ja nuorten vapaa-ajan viettopaikoilla.
– Kesällä tapasimme nuoria alatorilta, koulujen pihoilta ja uimarannoilta. Viikonloppuiltaisin kisapuistoon saattoi kokoontua monta kymmentä nuorta, Ratilainen kertoo.

Keväällä korona hiljensi kadut ja nuoria oli liikkeellä vain vähän. Etäkoulu oli monen nuoren mielessä niin hyvässä kuin pahassa. Turvaväleistä oltiin tietoisia, mutta niitä ei aina haluttu noudattaa. Tupakat ja energiajuomat kiersivät kaveriporukoiden kesken normaaliin tapaan. Moni nuori halusi kokea olevansa ikään kuin tilanteen ulkopuolella, suojassa tartunnalta.

Syksyn toiminta on käynnistynyt vähitellen

Koulunuorisotyöntekijät ovat jälleen kouluarjessa mukana. Syksy käynnistyy uusien yläkoululaisten ryhmäytyksillä. Lisäksi syksyllä on tiedossa toimintakokemuspäiviä, leirikouluja ja tukioppilastoimintaa. Koulunuorisotyöntekijöitä on kahdeksalla yläkoululla ja heidät kaikki tavoittaa koulupäivien aikana omalta koulululta.

Nuorisotilat avautuvat vähitellen elokuun lopussa ja syyskuun alussa. Tilojen toimintaan saa tulla vain täysin terveenä ja oireettomana. Ajankohtaiset tiedot aukioloaikoineen löytyvät kaupungin lahti.fi -verkkosivuilta osoitteesta lahti.fi/palvelut/nuorisopalvelut

Yötivoli elokuun viimeisenä viikonloppuna

Elokuun lopussa koittaa nuorten odottama tapahtuma, Yötivoli. Aikaisempina vuosina tapahtuma on tuonut paikalle paljon nuorisoa. Tapahtumaan jalkautuvat Poliisin Ankkuritiimi ja sosiaalipäivystys, Monon vapaaehtoiset katupäivystäjät sekä nuorisopalvelut.

Nuorisopalveluista jalkautuva nuorisotyöntekijä Anni Ratila kannustaa olemaan heihin yhteydessä.
– Jos nuoren päihteiden käyttö mietityttää tai nuorten keskuudessa on tapahtunut jotakin, meihin voi aina olla yhteydessä!

Lisätietoja

Nuorisopalvelut, Jalkautuvat nuorisotyöntekijät Anni Ratilainen, puh. 044 416 4995 ja Marika Kotilainen, puh. 044 018 7333

Monon katupäivystys puh. 050 430 0029 (pe klo 19 – 00),
muina aikoina Monon Side ry:n (Mono) toiminnanohjaaja Emma Karimäki, puh. 050 4477 616

 

Aihealueet