Hyppää sisältöön

Opastettu kävelykierros keskustan monumentaaliakselilla 3.2. – muutoksia

Lahden kaupunki järjestää ilmaisen opastetun kävelykierroksen Lahden monumenttiakselilla tutkija Riitta Niskasen johdattamana, joka on 3.2. Alvar Aallon syntymäpäivänä. Kävelyllä kerrotaan muun muassa parhaillaan korjauksen alla olevasta Lahden kaupungintalosta (Eliel Saarinen, 1912), Ristinkirkosta (Alvar Aalto, 1978) sekä Malskin alueen vaiheista.

Opastettu kävely lähtee liikkeelle Lahden kaupungintalon puistosta, Vapaudenpatsaan (Viktor Jansson 1921) edestä torstaina 3.2. klo 16. Reitti etenee kauppatorin kautta Ristinkirkolle. Kävely toteutetaan täysin ulkotiloissa. Kesto noin 1h. Kävelylle osallistuminen on maksutonta. Tapahtuma on osa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 2022 valtakunnallista ohjelmaa.

Lähtöpaikka on Lahden kaupungintalon puisto, Harjukatu 31, Lahti. Reitti kulkee Mariankadun monumentaaliakselia pitkin Ristinkirkolle. Reitillä on portaita sekä jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Kävelyvauhti on rauhallinen. Huomioi sää ja mahdollinen liukkaus.

Ristinkirkko kävelyn päätteessä on auki, ja sisällä seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka Penttinen kertoo kirkon tulevasta remontista ja sen suunnittelusta noin klo 17.

Kierros johdattaa kaupungintalolta kirkon mäelle

Kävelyn aikana kuullaan, miksi Kaupungintalo-Ristinkirkko monumentaaliakseli on muodostunut ja pohditaan, miten se luo Lahden identiteettiä. Opas kertoo, miten ristiriitaiseen ja moniulotteiseen ympäristöön mallaspanimo kirkon ja koulujen äärellä on aikanaan rakennettu. Kierroksen oppaana on Riitta Niskanen, joka on vastikään eläkkeelle jäänyt museon tutkija. Niskasen kaupunkikävelyt ovat vuodesta toiseen keränneet kaupunkilaisia kuulemaan kaupunkimme rakennetun ympäristön vaiheista ja taustalla vaikuttaneista päätöksistä, ilmiöistä ja ihmisistä. Tutkijan työssä tehdyt oivallukset ja löydökset ovat hänen itsensä kertomana syventäneet sekä kaupunkilaisten että kaupunkisuunnittelussa työskentelevien ymmärrystä kaupungin tarinaan.

Lahti kuuluu Alvar Aalto -kaupunkien verkostoon. Vuoden 2022 Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät kiinnittävät huomion siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. ’Kestokulttuuri’-teema korostaa hyvän suunnittelun merkitystä taistelussa kertakäyttökulttuuria vastaan. Lue lisää ja tutustu ohjelmaan läpi Suomen alla olevasta linkistä.

Lue lisää: Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät

Lisätietoja