Hyppää sisältöön

Päältä sytyttäminen kannattaa – säästyy savua ja rahaa

Lämmityskauden alkaessa on hyvä kiinnittää huomiota omiin tapoihin käyttää tulisijaa, jotta puusta saa kaiken energian hyötykäyttöön. 

Kallistuneen sähkön hinnan takia monet kaupunkilaisetkin ovat varautuneet talveen polttopuilla. Kotien pienet tulisijat, kuten takat ja uunit, otetaan usein ilmojen viiletessä mukaan lämmitykseen.

– Kun tulisijaa käyttää oikein, puista saa mahdollisimman hyvin energian talteen. Samalla voi vähentää savu- ja terveyshaittoja itselle ja naapureille. Puiden polttamista ei olla ympäristösyistä kieltämässä tai rajoittamassa, Lahden kaupungin mittausinsinööri Kaarina Kähäri täsmentää. 

Tärkeintä on käyttää vain kuivaa polttopuuta ja toimittaa polttamisen sijaan esimerkiksi pahvipakkaukset ja paperiroskat kierrätykseen.

Puut kannattaa jo edellisenä päivänä tuoda sisään lämpiämään esimerkiksi kylmästä puuliiteristä. Kylmä puu syttyy heikommin kuin jo huoneen lämmössä ollut, vaikka se olisikin kuivaa. Käsiteltyä puuta tai mitään jätteitä ei saa polttaa.

Kitulias polttaminen savuttaa

Täyttä pesällistä ei ole hyvä ladata puita, vaan tilaa kannattaa jättää niin puupinon yläpuolelle kuin sivuun. Isommat puut jätetään alle ja pienemmät ladotaan ilmavasti päälle. 

Sytykkeet, kuten esimerkiksi pienet puulastut ja -tikut tai tuohenpalat pannaan pinon päälle. Useimmissa tulisijoissa päältä sytytys savuttaa tutkitusti vähemmän kuin pinon alta sytytys.

– Kitulias polttaminen muodostaa paljon savua. Veto-olosuhteisiin kannattaa kiinnittää huomiota avaamalla asianmukaisesti pellit ja esimerkiksi saunan kiukaan alla olevaa luukkua. Myös ikkunaa voi avata raolleen, jotta palaminen saa riittävästi ilmaa. Iloiset, keltaiset liekit tuottavat eniten lämpöä. 

Nuohooja paras asiantuntija

Nuohooja on paras tulisijan asiantuntija, jota Kähärin mukaan on hyvä jututtaa nuohousten yhteydessä. Nuohooja osaa sanoa, oliko piipussa paljon nokea, mikä usein kertoo tarpeesta tarkastella omia polttamistapoja.

–Mitä tummempi savu tulee piipusta, sitä enemmän menee lämpöenergiaa hukkaan ja sitä enemmän on terveydelle haitallisia aineita omassa hengitysilmassa. 

Teksti Maija Joutjärvi

Kuva Lassi Häkkinen

Juttu julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/22

Lisätietoja puun polttamisesta